Svaka treća kalorija proizvedene hrane se gubi uzalud

Radiosarajevo.ba
Svaka treća kalorija proizvedene hrane se gubi uzalud

Usljed snažnog porasta svjetskog stanovništva, nameće se pitanje kako prehraniti sve veći boj usta. O tome je bilo najviše riječi na godišnjem okupljanju članova i uglednih zvanica Clintonove globalne inicijative (Clinton Global Initiative).

Na redovnom godišnjem okupljanju članova i uglednih zvanica Clintonove globalne inicijative fondacije koju je pokrenuo i vodi bivši američki predsjednik Bill Clinton, održanom u New Yorku najviše je bilo riječi o sigurnosti snabdijevanja hranom, prenosi Voice of America.

Judith Rodin, predsjednica fondacije Rockefeller, ističe: „Očekujemo da će u narednih 90 godina broj stanovnika naše planete porasti za još dvije milijarde. U tom slučaju biće nam potrebno dva i po puta više vremena da proizvedemo potrebne količine hrane.“

Clintonova globalna inicijativa kao fondacija djeluje već osam godina. Kroz nju je prikupljeno na desetine milijardi dolara kojima je pružena pomoć za oko 400 miliona ljudi širom svijeta. Tokom trodnevnog skupa, završenog jučer, Fondaciji je donirano više miliona dolara za borbu protiv globalnog siromaštva, gladi i bolesti.

Usklađivanje potreba za hranom zahtijevaće mnogo ekikasniju i proizvodnju i korištenje. Sada se gubi svaka treća kalorija proizvedene hrane, ističe Jason Clay, potpredsjednik fonda za Svjetsku prirodnu baštinu, i dodaje:

„To ima i velikog negativnog uticaja na svjetske zalihe vode, zagađivanje atmosfere, eroziju zemljišta i niz drugih životnih uvjeta.“

Proizvodnja hrane može biti plodan prostor za korupciju i to je bio razlog da vlada Nigerije, kako je rekao ministar poljoprivrede Akinwumi Adesina, više ne regulira raspodjelu sjemena i đubriva: „Đubriva i smjemena, kao da su dobivala noge i, umjesto siromašnim,  odlazila su u ruke bogatim farmerima.“

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije