Suu Kyi, Robinson i Fox News dobitnici nagrada za "najbolje islamofobe"

Anadolija
Suu Kyi, Robinson i Fox News dobitnici nagrada za "najbolje islamofobe"
S ciljem ukazivanja na rastući problem islamofobije i ksenofobije u Londonu je održana manifestacija satiričnog sadržaja na kojoj su dodijeljene nagrade vodećim protagonistima islamofobije u Velikoj Britaniji i svijetu.

Riječ je o manifestaciji koju već nekoliko godina organizira nevladina organizacija Komisija za islamska ljudska prava koje se bori protiv antiislamske retorike i islamofobije.

U kategoriji najboljeg protagoniste islamofobije na međunaordnom planu nepopularnu nagradu dobila je šefica diplomacije i de facto čelnica MIjanmara Aung San Suu Kyi. Povod za njen izbor je njen pasivni odnos spram nasilja nad muslimanskom manjinom u Arakanu.

Kyi je pobijedila u konkurenciji u kojoj su nominirani bili i američki predsjednik Donald Trump, predsjednica francuskog radikalnog Nacionalnog fronta Marine Le Pen i čelnik holandskih radikala Slobodarske partije Geert Wilders.

Za najboljeg islamofoba na političkoj sceni u Velikoj Britaniji izabran je radikal i aktivist Tommy Robinson, a nominirani su bili još i kolumnistica Katie Hopkins, bivši lider radikalnog UKIP-a Nigel Farage, te Anne Marie Eaters i šef britanske diplomacije Boris Johnson.

U kategoriji najvećih protagonista islamofobije među medijima prvo mjesto pripalo je televiziji Fox News, a nominirani su bili i listovi “The Daily Mail“ i “The Sun“.

Zvanični statistički podaci britanskih institucija ukazuju na povećanje stope krivičnih djela počinjenih mržnjom prema islamu, a posebno je taj problem intenziviran nakon terorističkih napada u Londonu i Manchesteru.

U Velikoj Britaniji živi oko tri miliona muslimana, što je oko pet posto od ukupne britanske populacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije