Sutkinja Flavia Lattanzi uputila mišljenje Pretresnom vijeću: U ratu zakoni šute!

Radiosarajevo.ba
Sutkinja Flavia Lattanzi uputila mišljenje Pretresnom vijeću: U ratu zakoni šute!

Sutkinja Flavia Lattanzi, najiskusnija pravnica u Sudskom vijeću – profesorica međunarodnog prava na nekoliko evropskih univerziteta i članica nekoliko međunarodnih tijela za ratno i humanitarno pravo, jedina se nije složila s odlukom sudskog vijeća Haškog tribunala da Vojislava Šešelja treba osloboditi po svim tačkama optužnice.

Sutkinja Lattanzi uputila je svoje mišljenje Pretresnom vijeću Haškog tribunala, gdje ističe da većina članova Vijeća nije uzela u obzir klimu zastrašivanja kojoj je Vojislav Šešelj izlagao svjedoke.

Na osnovu predočenih dokaza sudija Lattanzi je uvjerena da je u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini izvršen rasprostranjen i sistematski napad, kao i da su u tom kontekstu počinjeni zločini protiv čovječnosti, između ostalog i u Vojvodini (Srbija).

"Vijeće je usvojilo brojne dokaze koji utvrđuju postojanje udruženog zločinačkog poduhvata koji je imao za cilj da primora nesrbe da napuste dijelove bivše Jugoslavije činjenjem zločina. Ispunjeni su svi uvjeti da se Vojislavu Šešelju izrekne osuđujuća presuda za fizičko počinjenje krivičnog djela progona putem direktnog i javnog omalovažavanja nesrpskih civila u govoru održanom u Hrtkovcima 6. maja 1992. godine", navela je, između ostalog, Lattanzi.

Lattanzi također smatra da postoje dovoljni dokazi potrebni za zaključak da je Vojislav Šešelj podsticao zločine koji mu se optužnicom stavljaju na teret (sa izuzetkom pljačke) putem svojih huškačkih govora. 

"Nijedan razuman presuditelj o činjenicama nije mogao da odbaci odgovornost Vojislava Šešelja za pomaganje i podržavanje pružanjem materijalne i moralne podrške svojim dobrovoljcima kao i svojim značajnim doprinosom zločinima koji su ti dobrovoljci počinili. Većina članova Vijeća nije uzela u obzir da li je stanje svijesti Vojislava Šešelja moguće utvrditi" istakla je sutkinja.

Na kraju, sutkinja Lattanzi ističe da je činjenica da su dobrovoljci Vojislava Šešelja bili zvanično pod formalnom komandom oružanih snaga je irelevantan zaključak kada se analiziraju određeni vidovi odgovornosti, poput podsticanja i pomaganja i podržavanja. 

Suprotno tome, sutkinja Lattanzi napominje da uključivanje dobrovoljaca u zvanične oružane snage predstavlja dodatni element koji dokazuje postojanje dogovora i saradnje među učesnicima udruženog zločinačkog poduhvata s namjerom da se ostvari njihov zločinački cilj etničkog čišćenja.

"Dok sam čitala presudu većine članova Vijeća, imala sam utisak da sam se vratila mnogo vjekova unazad, u davno vrijeme historije čovječanstva, kada su Rimljani, da bi opravdali svoja krvava osvajanja i ubistva svojih političkih neprijatelja u građanskim ratovima, govorili: Silent enim leges inter arma - U ratu zakoni šute", rekla je sutkinja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije