Surova realnost sirijske djece: Četverogodišnji dječaci zbog detonacija izgubili sluh

Radiosarajevo.ba
Surova realnost sirijske djece: Četverogodišnji dječaci zbog detonacija izgubili sluh

Petogodišnji rat u Siriji odnio je na hiljade života, milioni su morali napustiti svoje domove, a hiljade su ranjene i ostale sa nekom vrstom deformacije. Barel bombe koje svakodnevno padaju na sirijske gradove promijenile su i život četverogodišnjih dječaka Mutasima Jeddua i Halida Hakkija. Od posljedica snažnih detonacija su ostali bez čula sluha i sposobnosti govora, piše AA . 

Kao i hiljade druge sirijske djece oni su ostali u svijetu tišine. Ostali su nedorečeni njihovi snovi i želje. Četverogodišnjak Halid je ostao bez sluha i mogućnosti govora kada je barel bomba pala u blizini njegove kuće u sirijskom gradu Hami. 

Ostao je i bez majke i oca. Nana Velide Mehmet Mahmud prije sedam dana ga je dovela u Reyhanli u turskom Hatayu. U razgovoru za AA je kazala da su barel bombe svakodnevno padale na grad u kojem su živjeli i da su doživjeli strahote. 

"Nakon napada koji se dogodio prije godinu dana nemam nikakvih informacija o sinu i snahi. Da li su mrtvi, ranjeni, ne znamo. U istom napadu je unuk Halid izgubio sluh i govor. Unuk od tada ne čuje i došli smo u Tursku u nadi da će ovdje ozdraviti", ispričala je Velide. 

U Reyhanliju pokušavaju nastaviti život. 

"Sa unukom koji je ostao živ nastojim da nastavim život. Nadam se da će jednog dana ozdraviti. U mojoj zemlji smo išli u nekoliko zdravstvenih centara da tražimo pomoć za njega, ali je bilo skupo. Čekamo da nam neko pomogne", poručila je Velide. 

Ista sudbina pogodila je i četverogodišnjeg Mutasima prije dvije godine. U bombardovanju u sirijskoj Hami ostao je bez sluha. Prije deset dana je sa ocem došao u Tursku ostavljajući majku i troje braće u Siriji. 

Nalaze se u Reyhanliju sa mnogobrojnom rodbinom. 

Otac Muhammed Jeddu (33) kazao je da su u Tursku došli jer su u Siriji izgubili svaku nadu da će Mutasim ozdraviti. Turska im je pružila ruke i otvorila svoja vrata. 

"Želim da mi dijete ozdravi. Možda sada ne razumije u kakvoj je situaciji ali ne želim da u budućnosti još više pati", poručio je Jedu. Zbog zdravlja sina napustio je Siriju i ostatak porodice, ali se nada da će uskoro ponovo svi biti na okupu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije