Sukobi se nastavljaju: Izraelske snage u napadima uništile palestinke kuće

1
AA
Sukobi se nastavljaju: Izraelske snage u napadima uništile palestinke kuće
Anadolija / Uništene palestinske kuće

Još dvije palestinske porodice ostale su bez krova nad glavom.

Izraelske snage srušile su dvije palestinske kuće na Zapadnoj obali, prenosi Anadolija.

Izraelski vojnici na području Beyt Ummera u Hebronu srušili su kuću 85-godišnjeg Muhammeda Salima el-Ajlunija i veliku kontejner kuću u kojoj je živjelo oko 30 osoba.

Ajluni je rekao da su izraelski vojnici upali u naselje i opkolili kuću.

"Čak i ako nam sruše kuće 30 puta, mi ćemo ih ponovo izgraditi i nastaviti živjeti na svojoj zemlji", poručio je Ajluni.

Uništene palestinske kuće - undefined

Anadolija: Uništene palestinske kuće

Palestinski aktivist Fuad al-Amur izjavio je da je izraelska vojska poslala pismo upozorenja za rušenje 12 palestinskih zgrada u "zoni C" u Yatti u gradu Hebronu.

Izraelske snage pod brojnim izgovorima ruše stambene objekte u Istočnom Al-Qudsu (Istočni Jerusalem) i na Zapadnoj obali.

Palestinske i izraelske delegacije su 1995. godine potpisale takozvani "Drugi sporazum iz Osla" prema kojem je okupirana Zapadna obala podijeljena u tri zone.

Uništene palestinske kuće - undefined

Anadolija: Uništene palestinske kuće

Zona "A" prostire se na 18 posto teritorije Zapadna obale i administrativnu i sigurnosnu vlast imaju Palestinci. Zona "B" čini 21 posto Zapadne obale i u njoj su podijeljene administrativne i sigurnosne ingerencije. Treća i najveća zona "C" pokriva 61 posto Zapadne obale i u potpunosti je pod kontrolom Izraela.

Lokalni izvori navode da su samo u 2019. godini izraelske snage uništile 538 palestinskih domova i stambenih objekata u Istočnom Al-Qudsu i na Zapadnoj obali s obrazloženjem da su izgrađene u zoni "C".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Najnovije