! / Sukobi se nastavljaju: Izraelske snage u napadima uništile palestinke kuće

17. 06. 2021. u 17:24:00 AA

Shares: 0

Još dvije palestinske porodice ostale su bez krova nad glavom.

Izraelske snage srušile su dvije palestinske kuće na Zapadnoj obali, prenosi Anadolija.

Izraelski vojnici na području Beyt Ummera u Hebronu srušili su kuću 85-godišnjeg Muhammeda Salima el-Ajlunija i veliku kontejner kuću u kojoj je živjelo oko 30 osoba.

Ajluni je rekao da su izraelski vojnici upali u naselje i opkolili kuću.

"Čak i ako nam sruše kuće 30 puta, mi ćemo ih ponovo izgraditi i nastaviti živjeti na svojoj zemlji", poručio je Ajluni.

Uništene palestinske kuće - undefined

Anadolija: Uništene palestinske kuće

Palestinski aktivist Fuad al-Amur izjavio je da je izraelska vojska poslala pismo upozorenja za rušenje 12 palestinskih zgrada u "zoni C" u Yatti u gradu Hebronu.

Izraelske snage pod brojnim izgovorima ruše stambene objekte u Istočnom Al-Qudsu (Istočni Jerusalem) i na Zapadnoj obali.

Palestinske i izraelske delegacije su 1995. godine potpisale takozvani "Drugi sporazum iz Osla" prema kojem je okupirana Zapadna obala podijeljena u tri zone.

Uništene palestinske kuće - undefined

Anadolija: Uništene palestinske kuće

Zona "A" prostire se na 18 posto teritorije Zapadna obale i administrativnu i sigurnosnu vlast imaju Palestinci. Zona "B" čini 21 posto Zapadne obale i u njoj su podijeljene administrativne i sigurnosne ingerencije. Treća i najveća zona "C" pokriva 61 posto Zapadne obale i u potpunosti je pod kontrolom Izraela.

Lokalni izvori navode da su samo u 2019. godini izraelske snage uništile 538 palestinskih domova i stambenih objekata u Istočnom Al-Qudsu i na Zapadnoj obali s obrazloženjem da su izgrađene u zoni "C".


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)