Sukob jevrejskih naseljenika i Palestinaca

Radiosarajevo.ba
Sukob jevrejskih naseljenika i Palestinaca

 

Jevrejski naseljenici i Palestinci sukobili su se u srijedu na Zapadnoj obali, bacajući kamenice jedni na druge, nakon što je u utorak jedan Palestinac ubio jevrejskog naseljenika. Izraelska vojska je saopćila da je sukob izbio kraj Ramale, ali su vojnici brzo rastjerali sukobljene

Guverner Nablusa Džebril Bakri je rekao da su naseljenici razlupali prozore na kućama i automobilima u selima kraj tog grada na sjeveru Zapadne obale, javljaAP.

Nasilje je izbilo nakon što je Palestinac ubo nožem jevrejskog naseljenika na autobuskoj stanici u tom području.

Napetost je inače velika na Zapadnoj obali, koju je Izrael osvojio u šestodnevnom ratu 1967. godine, podsjeća novinska agencija Fena. Palestinci tamo namjeravaju da osnuju svoju državu, s istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom, koja će obuhvatiti i pojas Gaze. 
    
Iako u posljednje vrijeme često izbija nasilje na Zapadnoj obali, prije svega na protestima solidarnosti s palestinskim zatvorenicima u izraelskim zatvorima, slučajevi ubistva poput onih u utorak su rijetki.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije