Suđenje djevojčici zbog blasfemije

Radiosarajevo.ba
Suđenje djevojčici zbog blasfemije

Pakistanska djevojčica optužena za blasfemiju ipak će biti procesuirana kao maloljetnica, iako je za paljenje Kur'ana optužen imam, čija je namjera bila da navuče bijes javnosti na malu kršćansku zajednicu.

Optužbe za svetogrđe: Djevojčica (14) izlazi iz zatvora?

Ovaj slučaj je privukao međunarodnu pažnju zbog strogosti zloglasnog pakistanskog zakona o blasfemiji kao i godina i mentalnog stanja optužene djevojčice. Djevojčica Rimsha i njena porodica se od 8. septembra, kada je ona puštena iz zatvora, nalaze na tajnoj lokaciji i strahuju za svoje živote.

Prema medicinskim izvještajima, Rimsha je nedovoljno mentalno razvijena za svoje godine, a postoje i tvrdnje da nema 14, već 11 godina i da boluje od Downovog sindroma. Ona je optužena da je spalila stranice Kurana, iako se u policijskom izveštaju kaže da nema svjedoka tog događaja ili bilo kakvog dokaza koji ukazuju na njenu krivicu.

Policija je u međuvremenu optužila lokalnog imama Khalida Jadoona da je namjerno zapalio stranice svete knjige muslimana i podmetnuo je djevojčici.

Pošto će joj se suditi kao maloljetnici, Rimsha se suočava sa maksimalnom kaznom od sedam godina zatvora, a da joj je suđeno kao odrasloj osobi, prijetila bi joj doživotna robija. Ona se trenutno nalazi na uslovnoj slobodi.

Borci za zaštitu ljudskih prava su u više navrata pozivali Pakistan da reformiše svoje zakone o bogohuljenju, navodeći da se oni često zloupotrebljavaju zbog lične osvete. Rimshin slučaj je podstakao strahove od odmazde muslimanskih susjeda i egzodusa stotina kršćana iz oblasti u kojoj je optužena djevojčica živjela.




 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije