Suđenja u Haagu će završiti do decembra 2014.

Radiosarajevo.ba
Suđenja u Haagu će završiti do decembra 2014.

U godišnjem obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN), predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) Theodor Meron najavio je da će većina suđenja pred ovom institucijom biti okončana do decembra 2014. godine.

Tokom narednih 12 mjeseci, očekujemo da će sva suđenja – osim suđenja osobama koje su kasno uhapšene – biti okončana i većina preostalih predmeta će biti u žalbenom postupku.Većina žalbi će biti završena do decembra 2014, dok će ostatak biti završen kroz rezidualni mehanizam.”

On je istakao da se Haški tribunal suočava sa poteškoćama da osigura završetak svih suđenja, s obzirom na “stalne nepredviđene probleme” poput bolesti optuženih, smrti branitelja, kao i tehničkih odgoda zbog potrebe prijevoda dokumenata i dokaza. “Napredak postupka može biti usporen zbog gubitka iskusnih i talentovanih radnika MKSJ-a, kao i obaveza u drugim paralelnim predmetima za zločine ili za nepoštivanje suda.”

Od početka rada Tribunala prije 15 godina, optužena je 161 osoba

Sudija Meron je posebno naglasio značaj MKSJ-a za razvoj međunarodnog prava i pravde za žrtve, podsjećajući da je prošlo skoro 20 godina od kada je osnovan Haaški tribunal.

“U svojim presudama, Tribunal nije samo razmatrao dokaze i svjedočenja o zločinima, već je i udahnuo život u zakone koji su rijetko korišteni”, naveo je Meron, prenio je Justice Report - BIRN

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije