Sud u Hagu izdaje nalog za hapšenje Netanyahua zbog zločina u Gazi?

1
Radiosarajevo.ba
Sud u Hagu izdaje nalog za hapšenje Netanyahua zbog zločina u Gazi?
Foto: EPA-EFE / Benjamin Netanyahu

Izvor u izraelskoj vladi kaže Timesu Izraela da je vlada Netanyahua zabrinuta da bi on mogao biti uhapšen zbog patnje Palestinaca u Gazzi.

Izvor također tvrdi da se optužbe ICC-a odnose na tvrdnje da je Izrael "namjerno gladovao Palestince u Gazzi."

Međunarodni glasnogovornik IDF-a Nadav Shoshani komentarisao je izgradnju humanitarnog pristaništa u Gazzi. Rekao je da "Izrael podržava njegovu izgradnju dok se trudi riješiti zabrinutosti oko svog postupanja prema Palestincima".

Savjeti iz Hemofarma: Uloga vitamina D u zdravlju štitne žlijezde

Savjeti iz Hemofarma: Uloga vitamina D u zdravlju štitne žlijezde

Izvještaji također ukazuju da je SAD uložila napore da spriječi ICC da izda nalog za hapšenje Netanyahua. Na vijestima na Walli, analitičar Ben Caspit piše da je Netanyahu "pod neobičnim stresom" zbog prijetnje hapšenja.

Netanyahu je rekao u subotu da ICC rizikuje postavljanje "opasnog presedana" sa svojim nadolazećim odlukama o ratu u Gazzi.

"Nikada nećemo prestati braniti sebe. Dok odluke suda u Haagu neće utjecati na akcije Izraela, one bi bile opasan presedan koji prijeti vojnicima i dužnosnicima svake demokratije koja se bori protiv kriminalnog terorizma i agresije."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije