Sud u Colmaru odbio izručiti Ramusha Haradinaja Srbiji

Fena
Sud u Colmaru odbio izručiti  Ramusha Haradinaja Srbiji
Sud u francuskom gradu Colmaru odbio je jutros zahtjev Srbije za izručenje kosovskog političar i jednog od nekadašnjih zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova Ramusha Haradinaja, javio je Tanjug.

Sud je dao negativno mišljenje u povodu zahtjeva srbijanskih vlasti za njegovo izručenje, navodi se u saopćenju prizivnog suda u Colmaru. Dodaje se da francuski javni tužitelj ima pravo u roku od pet dana uložiti žalbu Vrhovnom kasacionom sudu Francuske.

Haradinaj je uhapšen 4. januara na granici Švicarske i Francuske prema Interpolovoj potjernici koju je za njim raspisala Srbija.

Srbija Haradinaja traži zbog sumnje da je počinitelj ili supočinitelj ratnih zločina nad srpskim civilima na Kosovu 1998. i 1999.

Haradinaju je, zajedno s još dvojicom saradnika, pred Haškim tribunalom (ICTY) već suđeno za ratne zločine na Kosovu, ali je 2012. pravomoćno oslobođen svih optužbi.

Istraga protiv Haradinaja pokrenuta je u Srbiji još 2004. godine, a nedavno je proširena novim optužbama i novim dokazima koji su proslijeđeni sudu u Colmaru.

Srbija je u svom zahtjevu navela kako Haradinaja tereti za djela koja nisu bila obuhvaćena optužnicom tužiteljstva u Haagu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije