Sud oslobodio jednu Pussy Riot članicu

Radiosarajevo.ba
Sud oslobodio jednu Pussy Riot  članicu

Na današnjem odlučivanju o žalbi na presudu punk grupi Pussy Riot, sud je odlučio osloboditi Ekaterinu Samučevič. Predsjednica apelacionog suda naložila je da njoj kazna bude preinačena u uslovnu jer je izbačena iz crkve prije nego što je uspjela učestvovati u izvođenju performansa.

Druge dvije članice grupe, Marija Aljehina i Nadežda Tolokonjikova ostaju u zatvoru i njihove kazne ostaju nepromijenjene, javlja AP. 

Članice punk grupe Puss Riot osuđene su zbog huliganizma i vrijeđnja vjerskih osjećaja, nakon što su crkvi izvele "punk molitvu" u kojoj su pjevale "Djevice Marijo, izbaci Putina", prije nego što su ih uklonili zaštitari. One su danas u sudnici ponovile da je performans koji su izvele u glavnoj moskovskoj crkvi bio političke prirode, a da nije imao namjeru vrijeđati vjeru.

Za svoj su performans osuđene na dvije godine zatvora. Na presudu su uložile žalbu, o kojoj se sud trebao izjasniti 1. oktobra, ali je izjašnjavanje odgođeno do danas, jer je Samučevič otpustila svoje advokate.

Po dvije godine zatvora za članice benda Pussy Riot

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije