Sud odbio kauciju za Juliana Assangea

1
Radiosarajevo.ba
Sud odbio kauciju za Juliana Assangea
Foto: EPA-EFE / Julian Assange

Osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu u srijedu je sud u Londonu odbio kaucija uz obrazloženje da postoji rizik od bijega.

U međuvremenu, Sjedinjene Američke Države nastoje ishoditi njegovo izručenje kako bi mu se sudilo za špijunažu.

Sutkinja Vanessa Baraitser je kazala da njegovo prijašnje ponašanje pokazuje da postoji opravdana bojazan od bijega ako bi ga se pustilo na uslovnu slobodu.

Istovremeno, američko ministarstvo pravosuđa uložilo je žalbu na odluku o neizručenju koju je kazneni sud donio u ponedjeljak, piše hina.hr.

Baraitser je tada odbacila sve argumente obrane o politički motivisanom progonu, ali je odbila Assangeovo izručenje SAD-u zbog stanja njegovog mentalnog zdravlja, zbog rizika da bi on mogao počiniti samoubistvo.

Assange je u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu proveo sedam godina, da bi na kraju bio doslovno izbačen iz zgrade pošto su mu ekvadorske vlasti uskratile gostoprimstvo, tj. ukinule azil.

Amerikanci su protiv 49-godišnjeg Assangea podignuli 18 tačaka optužnice tokom administracije bivšeg predsjednika Baracka Obame, koje se odnose se na objavljivanje povjerljive dokumetacije s informacijama o američkim vojnim operacijama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije