Stupilo na snagu primirje na dva fronta

Fena
Stupilo na snagu primirje na dva fronta
EPA / Sirija, Alep
Režim tišine...

Stupio je na snagu američko-ruski sporazum koji predviđa prekid borbi na dva fronta u Siriji, ali isključuju grad Alep, poprište oštrih borbi.

Ruska agencija Tass prenijela je saopćenje komande sirijskih oružanih snaga da je "Režimom tišine" koji je noćas u jedan sat stupio na snagu u istočnoj Guti i području sjeverno od Latakije načinjen korak ka "jačanju trenutno aktivnog primirja".       

Primirje između vladinih snaga i pobunjeničkih grupa stupilo na snagu 27. februara na inicijativu SAD i Rusije, ali je prekinuto posljednjih dana, uz posebno intenzivne borbe u Alepu, velikom gradu na sjeveru zemlje.

Sporazum objavljen u petak se odnosi na dva fronta: sjeverni u regionu Latakije, vladinom uporištu na zapadu zemlje i istočnu Gutu, pobunjenički region blizu Damaska.

"Uporni sukobi na sjeveru Latakije i u istočnoj Guti su neprihvatljivi i štetni", saopćio je Majkl Ratni, američki specijalni izaslanik za Siriju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije