Studija : Gay nije OK u Evropi

Radiosarajevo.ba
Studija : Gay nije OK u Evropi

Homoseksualci, biseksualci i transseksualci u Europi se suočavaju sa širokim "šikaniranjem", zlostavljanjem i diskriminacijom, kaže izvještaj Evropske unije koje je objavljeno u utorak.

Šikaniranje i diskriminacija se događa u svim područjima socijalnog života, od školovanja to traženja posla i zdravstva, tvrde u evropskoj Agenciji za temeljna ljudska prava.

Njezin direktor Morten Kjaerum rekao je kako se homoseksualci suočavaju sa stalnim napadima motiviranima seksualnom orijentacijom, unatoč zajamčenoj jednakosti u zemljama EU, pišu svjetski mediji.

Malo homofobičnih ispada se zaista i prijavi policiji

"Gay Pride" je bio ometan u Bugarskoj, Estoniji, Latviji, Poljskoj i Rumunjskoj dok su politički i religijski vođe u Italiji, Mađarskoj, Malti, Bugarskoj i Češkoj odbili pozive za poboljšavanjem prava homoseksualaca.

Kjaerum tvrdi i kako se vrlo malo slučajeva napada, slučajeva govora mržnje sa strane javnih osoba i verbalnih napada na homoseksualce prijavljuje policiji. U izvješću stoji kako homofobično ponašanje najčešće ispoljavaju mladi ljudi i grupe.

Direktor Agencije za temeljna ljudska prava zatražio je od članica Evropske unije da poboljšaju zakonske odredbe koje se odnose na jednakost i da se jače bore protiv zločina iz mržnje.

index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije