Stručnjaci za međunarodno pravo i holokaust: 'Izrael je na korak da počini genocid u Pojasu Gaze'

1
Radiosarajevo.ba
Stručnjaci za međunarodno pravo i holokaust: 'Izrael je na korak da počini genocid u Pojasu Gaze'
FOTO: AA / Gaza, 16. oktobar 2023.

U saopštenju koje je potpisalo više od 800 pravnih naučnika, uključujući stručnjake za međunarodno pravo i studije o holokaustu i genocidu, upozorava se da je Izrael na korak od toga da počini genocid u Gazi.

U njihovoj izjavi stoji: "Primorani smo da upozorimo na mogućnost da izraelske snage počine zločin genocida nad Palestincima u Pojasu Gaze. Ne činimo to olako, prepoznajući težinu ovog zločina, ali težina trenutne situacije to zahtijeva! Trenutna izraelska vojna ofanziva na pojas Gaze... bez presedana je po obimu i ozbiljnosti, a time i po svojim posljedicama za stanovništvo Gaze. Nakon upada palestinskih oružanih grupa 7. oktobra 2023., uključujući kriminalne napade na izraelske civile, Pojas Gaze je bio podvrgnut neprestanom i neselektivnom bombardovanju izraelskih snaga."

Potpisnici "hitno apeluju na države da preduzmu konkretne i smislene korake kako bi pojedinačno i kolektivno spriječili genocidna djela, u skladu sa svojom zakonskom obavezom da spriječe zločin genocida. Oni moraju zaštititi palestinsko stanovništvo i osigurati da se Izrael suzdrži od svakog daljeg poticanja na genocid i od činjenja ponašanja zabranjenog članom II Konvencije o genocidu."

Oštre reakcije na NE Rezoluciji o Srebrenici: 'Bijedan čin Mađarske, Budimpešta se suprostavlja EU'

Oštre reakcije na NE Rezoluciji o Srebrenici: 'Bijedan čin Mađarske, Budimpešta se suprostavlja EU'

U međuvremenu, neki od vodećih jevrejskih advokata u Velikoj Britaniji upozorili su Izrael na njegove obaveze prema međunarodnom pravu.

Lord Neuberger, Philippe Sands i šest drugih istaknutih britanskih jevrejskih advokata osudili su zločine koje je počinio Hamas kao zločine protiv čovječnosti i ratne zločine, ali su dodali "postoje zakoni po kojima svi moramo živjeti".

U pismu FT-u, rekli su: "Postoje neki aspekti odgovora Izraela koji već izazivaju značajnu zabrinutost. Međunarodno pravo zabranjuje ubijanje civilnog stanovništva… kolektivno kažnjavanje je zabranjeno zakonima rata. Jednako tako, međunarodno pravo zahtijeva od boraca da osiguraju minimalno uništenje civilnog života i infrastrukture."

Oni dodaju: "U ovim ranim danima kada su emocije tako razumljivo sirove, mnogi bi možda nerado podsjećali Izrael na njegove obaveze prema međunarodnom pravu, smatrajući da je to neosjetljivo ili neprikladno. Međutim, mi se ne slažemo."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije