Čak 72 svjetska stručnjaka prognozirala kako će završiti rat: ‘Svi se divimo Ukrajincima, ali...‘

10
Radiosarajevo.ba
Čak 72 svjetska stručnjaka prognozirala kako će završiti rat: ‘Svi se divimo Ukrajincima, ali...‘
Foto: EPA - EFE / Vladimir Putin

Rat u Ukrajini jednom će završiti ali teško je i nezahvalno prognozirati kada i kako. Međutim gotovo je sigurno da će do kraja rata doći za pregovaračkim stolom.

Kada i Moskva i Kijev počnu vjerovati da neće više moći postići bolji rezultat na bojnom polju, kada cijena daljeg ratovanja postane prevelika za jednu ili obje strane, čelnici Ukrajine i Rusije morat će se sastati i dogovoriti uzajamno prihvatljivo rješenje, koje će se i jednoj i drugoj strani činiti bolja opcija od nastavka ratovanja.

Ključno je pitanje u tom budućem procesu hoće li Ukrajina na kraju morati odustati od dijela svog teritorija - hoće li to rješenje uključivati kompromis koji bi ostavio Ukrajinu u manjim međunarodnim granicama nego što ih je imala u februaru 2014. godine, prije ruskog pripajanja poluotoka Krima i pobune na istoku zemlje.

Kylian Mbappe zapalio internet objavom na društvenim mrežama: "Neću produžiti ugovor s PSG-om..."

Kylian Mbappe zapalio internet objavom na društvenim mrežama: "Neću produžiti ugovor s PSG-om..."

Razmatrajući ovo pitanje, časopis Foreign Affairs za mišljenje je pitao čak 72 međunarodna stručnjaka za geopolitiku. Konsenzus među njima ne postoji, iako se više od polovine - njih 40 - ne slaže tvrdnjom da će se Ukrajina morati odreći dijela svog teritorija. Manji broj stručnjaka, njih devet, ne zauzima niti jednu poziciju, dok se njih 23 slaže s tvrdnjom da će Kijev morati pristati na teritorijalne ustupke Moskvi.

Ruske snage navode da napreduju na jugu Ukrajine, Volodimir Zelenski poručuje da će pobijediti

Ruske snage navode da napreduju na jugu Ukrajine, Volodimir Zelenski poručuje da će pobijediti

Većina onih koji misle da će Ukrajina ostati bez dijela teritorija spadaju među geopolitičke realiste, te mnogi i vjeruju kako je ta opcija ne samo najrealnija, već i najpozitivnija za cijeli svijet.

"Narod Ukrajine zaradio je divljenje cijelog svijeta svojom hrabrošću", piše profesor Lyle Goldstein, direktor Asia Engagement and Defense Priorities.

"Sada je vrijeme za realizam i suzdržanost. Razaranje koje sada traje - na putu prema pola miliona mrtvih i teško ranjenih - ne možemo dopustiti da se nastavi. Za dobrobit Ukrajine, kao i globalnog mira i stabilnosti, moraju se postići bolni kompromisi s Rusijom - čim prije, to bolje".

Saradnik njujorškog Vijeća za inozemne odnose Thomas Graham čak nije toliko uvjeren da će doći do sporazuma, koliko je uvjeren da Ukrajina neće moći osloboditi Krim i dijelove Donbasa zauzete 2014., a pita se i koliko je to uopće u interesu Kijeva.

"Cijena integracije tih regija bila bi iznimno visoka, pomirenje bi napredovalo u prekidima, i reintegracija nikada ne bi bila potpuna", vjeruje Graham, koji smatra da bi ta područja ostala trajni izvor napetosti unutar Ukrajine.

Panika u Moskvi: Putinova vojska iznenada postavila moćno oružje na krovove zgrada, pogledajte video

Panika u Moskvi: Putinova vojska iznenada postavila moćno oružje na krovove zgrada, pogledajte video

Poznati politolog sa Univerziteta u Chicagu, John Mearsheimer, koji je u svojim predavanjima krivio ponašanje Zapada za izbijanje sukoba u Ukrajini, kaže kako mu je teško zamisliti ukrajinsku pobjedu i oslobođenje svojeg teritorija.

"Lakše je zamisliti da Rusi zadrže teritorij koji sada imaju i da s vremenom osvoje još", kazao je.

"S obzirom na te parametre, čini se izglednim da bi eventualni sporazum uključivao teritorijalne koncesije Ukrajine", rekao je Mearsheimer, ali i naglasio kako je moguće da do sporazuma niti ne dođe. "Umjesto toga, mogli bismo završiti sa zamrznutim sukobom, nečemu nalik situaciji u Koreji", zaključio je Mearsheimer.

Više analitičara istaknulo je upravo ovu mogućnost kao jedan od potencijalnih scenarija - da će se rat voditi do pat pozicije, koja će završiti s formalnim ili neformalnim prekidom vatre u kojem niti jedna strana ne priznaje teritorije koji drži druga strana.

Profesor savremene ruske historije sa Oxforda, Dan Healey, vjeruje da bi čak i postignuti sporazum rezultirao zamrznutim sukobom, koji će se jednostavno reaktivirati u nekom trenutku u budućnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije