... / Stravičan slučaj: Bivša njemačka pripadnica IS-a osuđena zbog ubistva djevojčice

25. 10. 2021. u 23:04:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Viši pokrajinski sud u Münchenu osudio je u ponedjeljak, nakon dvije i pol godine suđenja, njemačku državljanku Jennifer Wenisch na 10 godina zatvora zbog ubistva djevojčice koju su ona i njen suprug, kao pripadnici terorističke Islamske države u Siriji, kupili i držali kao robinju 2015.

Predsjednik sudskog vijeća Reinhold Baier smatra kako je dokazano da su osuđena i njen suprug, Iračanin Taha al Jumaily, protiv kojeg se trenutno vodi proces u Frankfurtu na Majni, kupili i držali jednu ženu i njenu kćerku, pripadnice etničke skupine Jezida.

Nedugo potom bračni par je djevojčicu, kao kaznu zbog mokrenja u krevet, svezanu držao na suncu bez vode, zbog čega je djevojčica nakon kraćeg vremena umrla.

„Optužena je od samog početka trebala znati da se dijete nalazi u životnoj opasnosti i nije učinila ništa kako bi spriječila njenu smrt", stoji u obrazloženju presude.

Kako stoji u presudi, Jennifer Weinisch, koja je zbog supruga prešla na islam, neprekidno se suprugu žalila na majku i dijete, nakon čega je suprug, pripadnik IS-a, fizički zlostavljao zatočenice.

Sam IS je navodno zbog smrti djevojčice htio kazniti bračni par, koji je nakon toga pobjegao u Tursku, gdje su, nakon ponovnog pokušaja ulaska u Siriju, uhapšeni i 2018. izručeni Njemačkoj.

Odbrana osuđene je tvrdila kako nema dokaza da je njihova klijentica odgovorna za smrt djevojčice te su majku ubijene nazvali "nepouzdanim svjedokom".

Državno tužilaštvo, koje je tražilo doživotnu zatvorsku kaznu, ostavilo je otvorenim hoće li uložiti žalbu na presudu, piše Jutarnji.hr

Jennifer Weinisch, koja potječe iz savezne pokrajine Donja Saska, optužnica je osim ubistva teretila i za pripadnost terorističkoj organizaciji i zločin protiv čovječnosti.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)