Strašan epilog zemljotresa u Nepalu: Više od 120 poginulih

0
Fena
Strašan epilog zemljotresa u Nepalu: Više od 120 poginulih
Foto: X.com / Zemljotres pogodio Nepal

Najmanje 128 ljudi je poginulo, a desetine povrijeđeno u Nepalu u snažnom zemljotresu koji je pogodio zapadnu oblast Jajarkota, rekli su zvaničnici u subotu, 4. novembra, dok su se kuće u toj oblasti srušile, a zgrade do New Delhija u susjednoj Indiji tresle.

Zemljotres se dogodio u 23.47 sati u petak, 3. novembra, sa magnitudom 6,4, saopštio je nepalski Nacionalni seizmološki centar. Njemački istraživački centar za geonauke izmjerio je potres jačine 5,7, snizivši ga sa 6,2, dok ga je Geološki zavod SAD odredio na 5,6.

Zemljotres je najsmrtonosniji od 2015. godine kada je u dva potresa u toj himalajskoj zemlji poginulo oko 9.000 ljudi. Čitavi gradovi, stoljećima stari hramovi i druga historijska mjesta tada su pretvoreni u ruševine, sa više od milion uništenih kuća, po cijenu ekonomije od šest milijardi dolara.

Lijepi prizori delfina u Dubrovniku

Lijepi prizori delfina u Dubrovniku

Zvaničnici strahuju da bi broj poginulih u potresu u petak mogao porasti jer nisu uspjeli uspostaviti kontakt u brdovitom području u blizini epicentra, nekih 500 kilometara zapadno od glavnog grada Katmandua, gdje su se također osjetili potresi. Okrug ima 190.000 stanovnika sa selima raštrkanim po zabačenim brdima.

"Broj povrijeđenih mogao bi se kretati na stotine, a broj smrtnih slučajeva također bi mogao rasti", rekao je Reutersu telefonom zvaničnik okruga Jajarkot Harish Chandra Sharma.

Glasnogovornik policije Kuber Kadayat rekao je da su 92 osobe nastradale u Jajarkotu i 36 u susjednom okrugu Rukum West, obje u provinciji Karnali. Epicentar zemljotresa bio je u selu Ramidanda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije