Stranka Viktora Orbana vodi na parlamentarnim izborima u Mađarskoj

1
Anadolija
Stranka Viktora Orbana vodi na parlamentarnim izborima u Mađarskoj
Foto: EPA-EFE / Viktor Orban

Vladajuća koalicija Mađarskog građanskog saveza (Fidesz) i Hrišćansko-demokratske narodne stranke (KDNP), vodi na opštim izborima u Mađarskoj nakon 43 posto prebrojanih glasova.

Prema preliminarnim rezultatima koje je saopštila Nacionalna izborna komisija, koalicija Fidesz-KDNP osvojila je 57 posto glasova, dok su za koaliciju Ujedinjeni za Mađarsku, koju čini Demokratska koalicija (DK), Jobbik, Momentum, Mađarska socijalistička stranka (MSZP), Mađarska stranka zelenih (LMP) i stranka Dijalog za Mađarsku (PM) osvojili 31 posto. Ekstremno desničarska stranka Naša zemlja (Mi Hazank) osvojila je šest posto glasova i imaće zastupnike u parlamentu.

Prema trenutnim rezultatima, stranka aktuelnog premijera Viktora Orbana trebala bi dobiti 134 mandata od ukupno 199.

Čović upozorava: 'Nametanje izmjena Izbornog zakona BiH može imati nesagledive posljedice'

Čović upozorava: 'Nametanje izmjena Izbornog zakona BiH može imati nesagledive posljedice'

Nacionalna izborna komisija je navela da je izlaznost na današnjim izborima za članove Narodne skupštine Mađarske iznosila 68 posto.

Na opštim izborima i referendumu u ovoj zemlji s oko 9,7 miliona stanovnika pravo glasa imalo je oko 8,2 miliona birača.

Zajednički kandidat opozicije za premijera Peter Marki-Zay nastojao je smijeniti aktuelnog premijera Viktora Orbana, koji je na vlasti od 2010. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije