Stranci čine 77 posto zatvorenika: Dominiraju Srbijanci, gdje su Bosanci?

Radiosarajevo.ba
Stranci čine 77 posto zatvorenika: Dominiraju Srbijanci, gdje su Bosanci?
/ Foto: Policija
U austrijskim zatvorima trenutno boravi oko 8.900 osoba pri čemu svaki zatvorenik državu košta dnevno 120 eura!

Ogromni troškovi i podatak da čak 6.826 zatvorenika čine stranci natjerao je poslanike desničarske Slobodarske partije Austrije (FPÖ) da od Ministarstva za pravosuđe zatraže informaciju o mogućnostima za premještaj stranih osuđenika u njihove domicilne države.

Odgovor koji su dobili nije ih oduševio. Premještaj osuđenika funkcionira "na kapaljku" i realiziran je u slučaju tek nekoliko desetina zatvorenika godišnje.

Iako su desničari očekivali da među stranim zatvorenicima u Austriji dominiraju žitelji "trećih zemalja", zapravo ih je svega 2.072, dok 4.764 osuđenika dolazi iz ostalih država EU.

Kada je riječ o osuđenicima iz zemalja van EU, dominiraju Srbijanci (470), ispred Turaka (180), Rusa (146) među kojima se skoro isključivo nalaze Čečeni. Slijede AlžircI (145), Nigerijci (123), Bosanci (118), Marokanci (85), Kosovari (82), Afganistanci (60), Makedonci (58)...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije