Štrajk radnika javnog sektora

Radiosarajevo.ba
Štrajk radnika javnog sektora

Grčki javni prevoz, škole i porezni uredi zatvoreni su nakon što su radnici odlučili krenuti u 24-satni štrajk zbog novih mjera štednje i otpuštanja radnika, prenosi Fena.

Ovaj štrajk je posljednji u nizu protesta od septembra protiv paketa mjera štednje, koje uključuju smanjenje plata i porast poreza, a zahtijevaju ga Međunarodni monetarni fond i Evropska unija kako bi mogli nastaviti slati tranše Grčkoj.

Ove mjere su veoma nepopularne među Grcima koji kažu da se društvo raspada pod teretom rezova u potrošnji i porasta poreza.

U srijedu, nastavnici, ljekari i državni radnici počeli su se okupljati u centru Atine u sklopu štrajka koji je organizovao sindikat radnika Adedy, koji predstavlja oko pola miliona radnika u javnom sektoru, što je oko četvrtine grčke radne snage, javila je Al-Jazeera.

"Moramo reći vladi da što je previše, previše je. Dosta nam je otpuštanja, smanjenja plata i penzija, pada javnog sektora i povećanja poreza", rekla je članica sindikata Adedy Despina Spanou.

Grčki drugi najveći sindikat, sinadikat radnika u privatnim firmama GSEE, saopćio je da će održati trostanu obustavu rada u znak solidarnosti i pridružit će se maršu kroz ulice u centru Atine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije