Britanski vojnici umiru na obuci za elitnu jedinicu SAS

0
Radiosarajevo.ba
Britanski vojnici umiru na obuci za elitnu jedinicu SAS
EPA-EFE / SAS 1

Ministarstvo odbrane Velike Britanije priznalo je da je čak 20 vojnika umrlo na velškom planinskom lancu, uglavnom tokom obuke za elitnu jedinicu SAS.

Dva puta godišnje potencijalni regruti putuju do Brecon Beaconsa kako bi prošli postupak odabira za specijalne snage.

Iako mnogi na kraju ne uđu u elitnu borbenu jedinicu, neki se, nažalost, ni ne vrate s planina, jer rigorozni trening kondicije i izdržljivosti, u kombinaciji sa surovim terenom, ponekad uzme tragični danak.

Podaci od 1984. godine pokazuju da je gotovo jedan vojnik svake godine umro za vrijeme obuke u Južnom Walesu.

Sada se pozivaju na postavljanje trajnog spomenika onima koji su poginuli pokušavajući se pridružiti najvišoj klasi vojnika britanskih oružanih snaga. Prijedlog je iznio čovjek koji je izgubio svog prijatelja dok je trenirao u tom području tokom odabira SAS-a.

SAS 2 - undefined

EPA-EFE: SAS 2

Anonimni vojnik, koji je bio prijatelj i kolega umrle osobe, zatražio je od Ministarstva obrane detalje o tome koliko je potencijalnih regruta izgubilo život na tom području.

U pisanom pismu rekao je:

"Razgovarao sam s lokalnim vijećnicima i političarima o spomen obilježju službenicima koji su izgubili život u Brecon Beaconsima. Tamo sam izgubio bliskog prijatelja i kolegu dok je prije nekoliko godina trenirao za odabir specijalnih snaga i to mi je tema bliska srcu."

Podaci su objavljeni kao odgovor na zahtjev za slobodom informacija. Među mrtvima su bili i 31-godišnji kaplar James Dunsby i desetar Lance Edward Maher, kao i kaplar Craig Roberts (24).

Također, kaplar Joshua Hoole umro je tokom fitnes testa najtoplijeg dana 2016. godine, a temperature su na tom području dosezale 30 °C. Mrtvozornik je nakon istrage tragedije rekao da je ozbiljno zabrinut zbog nedostatka vojne sposobnosti "da uči na prethodnim greškama".

Roberts i Maher umrli su od toplotnog udara na maršu od 27,75 kilometara, dok je Dunsby umro od otkazivanja organa tokom ekstremnih vrućina na Pen Y Fanu 2013. godine. Marš od 27,75 kilometara preko Pen Y Fan smatra se jednim od najiscrpnijih zadataka.

Regruti moraju brzo prijeći planinu dok nose teret težak 45 kilograma i pušku.

Na temu spomen obilježja, bivši vojnik SAS-a rekao je za The Mirror: "Kameni spomenik bez imena možda je put naprijed. Spomenik s imenima može privući pogrešnu pažnju."

Glasnogovornik Ministarstva obrane Velike Britanije rekao je: "Naše najdublje saučešće porodicama i prijateljima onih koji su tragično izgubili život. Zdravlje i sigurnost našeg osoblja prioritet su i neprestano preispitujemo okruženja i metode za obuku kako bismo osigurali da budu što sigurniji."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije