Stotine jevrejskih doseljenika ponovo upale u džamiju Al-Aksa

11
Anadolija
Stotine jevrejskih doseljenika ponovo upale u džamiju Al-Aksa
Foto: DW / Džamija Al-Aksa jedno je od najsvetijih mjesta za muslimane

Stotine jevrejskih doseljenika u utorak su ponovo upale u kompleks džamije Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu (Jerusalemu) dok izraelske snage provode sigurnosne i pooštrene mjere protiv Palestinaca.

Palestinska novinska agencija Wafa objavila je da su doseljenici u pratnji izraelskih snaga u grupama upali u džamiju Al-Aksa kroz ulaz Al-Mugharbah na zapadnoj strani džamije.

"U ponedjeljak je oko 275 izraelskih doseljenika ušlo u kompleks džamije Al-Aqsa na pozive ekstremističkih jevrejskih grupa da intenziviraju upade u džamiju tokom ramazana", objavila je novinska agencija.

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Uprkos ograničenjima koje je uveo Izrael da spriječi muslimane da uđu u bogomolju, najmanje 35.000 vjernika u ponedjeljak, druge večeri ramazana obavili su u Al-Aksi teravih-namaz, zajedničku noćnu molitvu u mjesecu posta.

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetište, a Jevreji tvrde kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.

Kompleks Al-Akse, koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa, nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.

Izrael je okupirao istočni Al-Quds, gdje se nalazi Al-Aksa, tokom arapsko-izraelskog rata 1967. godine. Izrael je anektirao cijeli grad 1980. godine, a taj postupak međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Od 7. oktobra 2023. godine, kada je za genocid optuženi Izrael započeo napade na Pojas Gaze, došlo je do porasta pritvora, racija i napada na Palestince na okupiranoj Zapadnoj obali i u istočnom Al-Qudsu.

Tokom vojne ofanzive ubijeno je najmanje 30.320 Palestinaca, a među njima je veliki broj djece.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije