Stopirano imenovanje zapovjednika NATO-a

Radiosarajevo.ba
Stopirano imenovanje zapovjednika NATO-a

Imenovanje Johna Allena za novog zapovjednika NATO-a obustavljeno je nakon što je otkriveno između 20 i 30 hiljada stranica "neprimjerene" elektronske pošte između Allena i prijateljice Davida Petraeusa, koja je pak prijetila Petraeusovoj ljubavnici, prenosi Fena.

Američki predsjednik Barack Obama obustavio je imenovanje generala Johna Allena, zapovjednika savezničkih snaga u Afganistanu, na dužnost glavnog zapovjednika NATO-a, objavila je Bijela kuća, pošto je FBI otkrio njegovu "neprimjerenu" prepisku sa prijateljicom direktora CIA-e u ostavci Davida Petraeusa.

General će ipak "i dalje zapovijedati" savezničkim snagama u Afganistanu, dodao je glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost (NSC) Tommy Vietor.

"Na zahtjev State Departmenta Obama je obustavio imenovanje generala Allena na dužnost glavnog zapovjednika NATO-ovih snaga dok se ne završi istraga o Allenovu ponašanju koju je pokrenulo ministarstvo odbrane", rekao je Vietor.

Čelnik Pentagona povjerio je novinarima da je FBI otkrio 20 do 30 hiljada stranica "neprimjerene" elektronske pošte koju su razmjenjivali general John Allen i Jill Kelley, prijateljica bračnog para Petraeus, bliska vojnim krugovima.

Američki ministar odbrane Leon Panetta, Petraeusov prethodnik na mjestu direktora CIA-e, rekao je u saopćenju da su njegove službe u nedjelju obaviještene o toj Allenovoj prepisci i da je zatražio istragu.

Odluka o Allenovu imenovanju na dužnost glavnog zapovjednika NATO-ovih snaga objavljena je 10. oktobra. On je "na proljeće" 2013. trebao zamijeniti admirala Jamesa Stavridisa na toj istaknutoj dužnosti koju uvijek vrše Amerikanci.

Generala Allena, koji od jula 2011. zapovijeda NATO-ovim snagama u Afganistanu, treba zamijeniti drugi američki general, Joseph Dunford, pomoćnik zapovjednika marinskog korpusa američke vojske.

Kelley je obavijestila FBI da je primila elektronske poruke s prijetnjama. Nakon istrage se pokazalo da joj ih je slala Paula Broadwell, autorica biografije Petraeusa i njegova ljubavnica.

FBI je zatim slučajno došao do elektronskih poruka između Broadwell i CIA-inog direktora, zbog kojih je izbio skandal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije