Stiglo upozorenje iz SAD: Evo šta Rusija priprema u Ukrajini

0
Anadolija
Stiglo upozorenje iz SAD: Evo šta Rusija priprema u Ukrajini
Foto: EPA / Svakodnevna razaranja u Ukrajini

Rusija se sprema da održi "lažne" referendume na okupiranim ukrajinskim teritorijama u roku od nekoliko dana ili sedmica, upozorile su u srijedu Sjedinjene Američke Države.

"Moskva je naredila zvaničnicima da počnu pripreme u područjima koja su pala pod njenu kontrolu tokom rata protiv Ukrajine, uključujući Harkov, Herson, Zaporožje, dijelove Donjecka i Luganska", rekao je novinarima portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost SAD John Kirby.

Dodao je da bi prvi referendum mogao biti raspisan krajem ove sedmice, naglašavajući da SAD i međunarodna zajednica to glasanje neće smatrati legitimnim.

Premijer liga BiH: Sarajevo i Borac igraju derbi kola, na programu još dva susreta

Premijer liga BiH: Sarajevo i Borac igraju derbi kola, na programu još dva susreta

"Očekujemo da će Rusija pokušati manipulisati rezultatima ovih referenduma pod lažnom tvrdnjom da ukrajinski narod želi da se pridruži Rusiji", rekao je Kirby.

On je dodao da ruski zvaničnici znaju da ono što rade neće imati legitimitet i da neće odražavati volju naroda.

"Ukrajinski narod, na bilo kojem slobodnom i poštenom referendumu, velikom bi većinom glasao protiv pridruživanja Rusiji", dodao je on.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden u srijedu je najavio novu pomoć u oružju i odbrani Ukrajini vrijednu oko 2,98 milijardi dolara, na dan godišnjice ukrajinske nezavisnosti.

"Ovo će omogućiti Ukrajini da nabavi sisteme zračne odbrane, artiljerijske sisteme i municiju, bespilotne letjelice i radare kako bi se osigurali da mogu nastaviti braniti svoju zemlju dugoročno", istakao je Biden.

On će u četvrtak razgovarati sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije