Oluja kakvu ne pamte zadnju deceniju: Zarobljeni automobili zbog nanosa snijega

0
Radiosarajevo.ba
Oluja kakvu ne pamte zadnju deceniju: Zarobljeni automobili zbog nanosa snijega
Foto: ANP / Nizozemska

Nizozemsku je zahvatila prva velika snježna oluja u zadnjih 10 godina, koja je poremetila željeznički i cestovni promet, a hladna fronta nastavlja se kretati prema ostalim dijelovima sjeverne Evrope.

Željeznički promet zbog nanosa snijega poremećen je i u susjednoj Njemačkoj, a Britanci se u području Sjevernog mora pripremaju za dolazak oluje koju su nizozemski meteorolozi nazvali 'Darcy'.

Mediji javljaju da su vremenske nepogode toliko loše da je nizozemska vlada odlučila na nekoliko dana zatvoriti sve centre za testiranje na koronavirus.

Nizozemska meteorološka agencija KNMI za nedjelju je u cijeloj državi objavila crveni alarm, upozoravajući na vjetrove koji će puhati brzinom i do 90 kilometara na sat te na "jaku hladnoću", prenosi Hina.

Upozoreno je da kombinacija snažnog vjetra sa snježnim padavinama službeno znači snježnu oluju u cijeloj zemlji.

"Radi se o prvoj većoj snježnoj oluji nakon dužeg perioda. Naime, zadnja je zemlju zahvatila u januaru 2010. godine", ističu meteorolozi.

U većem dijelu zemlje dosad je napadalo između pet i 10 centimetara snijega, ali u nekim je izmjereno i 30 centimetara.

Vozačima se savjetuje da izbjegavaju putovanja, a agencije javljaju o dosad 85 slučajeva pomoći automobilima koji su usred snježnih nanosa ostali zarobljeni na cestama.

U idućih deset dana u cijeloj se zemlji očekuju temperature ispod nula stepeni Celzijusevih.

I u Njemačkoj je snijeg omeo promet vozova u Sjevernoj Rajni Vestfaliji te je od subote poslijepodne izazvao velike zastoje i čak 222 prometne nesreće, javlja njemačka agencija dpa.

U sjevernim dijelovima Njemačke očekuje se do 40 centimetara snijega.

Snijeg je padao i u Belgiji, ali u mnogo manjim količinama.

U Velikoj Britaniji vlasti su izdale vremenska upozorenja za jugoistočnu Englesku uz najavu mnogo snijega i otežane uvjete prometovanja cestama, željeznicom i zrakom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije