Steven Cheung, 19-godišnji kandidat za Evropski parlament

Radiosarajevo.ba
Steven Cheung, 19-godišnji kandidat za Evropski parlament

Steven Cheung želi da ohrabri mlade da se politički angažuju. Ovaj devetnaestogodišnjak izgleda kao kompjuterski stručnjak ili bankar. Ali, ovaj mladić želi mnogo više. On želi da uđe u Evropski parlament.

„Aktivan sam na ulici gdje sam započeo kampanju pod sloganom: 'Budi aktivan! Glasaj!' Pozivam ljude da se prijave ili jednostavno razgovaraju sa mnom.“

U Velikoj Britaniji mogu da glasaju samo osobe koje su prijavile boravak. To i jeste razlog zbog kojeg Steven pokušava da objasni useljenicima koja su njihova prava:

„Kineska kultura stara je 5.000 godina. Kinezi su poznati po tome što se ne interesuju za politiku. Problem koje imaju sami rješavaju zato što ne vjeruju da će njihov glas nešto promijeniti.“

Useljenici vrlo često nisu u stanju da riješe probleme sa kojima se suočavaju. Tu činjenicu Steven je shvatio radeći kao radio voditelj. Prvobitna namjera mu je bila da u svojoj emisiji pušta samo muziku, međutim broj slušalaca koji su tražili pomoć bio je sve veći. Upravo to i jeste razlog zbog kojeg se ovaj mladić kandidovao za Evropski parlament.

Steven Cheung se u Veliku Britaniju iz Hong Konga doselio sa 11 godina. Bio je meta ismijavanja i mobbinga u školi, ali nije pokleknuo. U školi je organizovao kampanju protiv mobbinga. Sada želi mnogo više:

„Sedam miliona građana imaju pravo glasa, a meni je neophodno najmanje 150.000 glasova. Ako me budu birali mladi, onda bih mogao da pobijedim. Ako me budu birali Kinezi, mogu da pobijedim. Ako me budu birali Filipinci, mogu da pobijedim!“

Nakon mnogobrojnih skandala sa poslanicima, mnogi članovi velikih stranaka neće glasati. Upravo zato nezavisni kandidat Steven Cheung ima velike šanse da postane poslanik Evropskog parlamenta.

DW/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije