Steinmeier zvanično stupio na funkciju predsjednika Njemačke

Anadolija
Steinmeier zvanično stupio na funkciju predsjednika Njemačke
Bivši šef njemačke diplomacije Frank-Walter Steinmeier zvanično je inauguriran na funkciju predsjednika Njemačke.

Steinmeier je položio svečanu zakletvu pred njemačkim parlamentom i tako i zvanično stupio na funkciju predsjednika države.

Svečanosti u Bundestagu prisustvovali su i njemačka kancelarka Angela Merkel i dosadašnji predsjednik te zemlje Joachim Gauck.

U obraćanju prisutnima Steinemeier se osvrnuo i na odnose između Njemačke i Turske i tom prilikom istakao kako je zadovoljan zbog smanjenja tenzija na toj relaciji, te je poručio da se mora okončati praksa turskih zvaničnika koji upoređuju aktuelna dešavanja s neonacizmom.

Ističući kako niko ne može poreći da je Turska danas prosperitetna i znatno drugačija od Turske prije tri decenije kada su njeni državljani u potrazi za poslom masovno dolazili u Evropu.

"Mi na Tursku ne gledamo s arogancijom. Svjesni smo da je ona susjed s Irakom i Sirijom u kojima su na sceni duboke krize. Osuđujemo prošlogodišnji pokušaj vojnog udara u Turskoj. Međutim, zabrinuti smo da se ne uruši sve ono što je u proteklim decenijama postignuto. Zadovoljstvo je vidjeti signale u pravcu smanjenja tenzija, ali prekinite poređenja s neonacizmom. Ne prekidajte odnose s onima koji žele partnerstvo s Turskom. Poštujte pravnu državu i slobode medija i novinara i oslobodite Deniza Yucela", poručio je Steinmeier.

Komentirajući i nedavne izbore u Holandiji, Steinmeier je kazao da jest zadovoljstvo da rasistička partija nije pobijedila, ali da nema razloga za opuštanje jer se i u Njemačkoj mora nastaviti borba protiv populizma i nekih grupa koje ugrožavaju demokratske vrijednosti.

Steinmeier je kazao da će tokom mandata stvari nazivati pravim imenom i uvijek štiti vrijednosti demokracije i proevropske politike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije