Starost žudi za mudrošću: Papa proslavio 80. rođendan s beskućnicima

Fena
Starost žudi za mudrošću: Papa proslavio 80. rođendan s beskućnicima
/ Foto: Twitter
Papa Franjo obilježava danas 80. rođendan, a tim povodom je najprije doručkovao s osam beskućnika i potom održao misu sa kardinalima, izrazivši nadu u "plodonosnu i radosnu" starost.

"Riječ starost ružno zvuči i izaziva strah, ali starost žudi za mudrošću", poručio je on desetinama kardinala na misi u papskoj katedrali u Rimu, dodavši da je starost tiha, ali i plodonosna, prenosi AFP.

Prethodno je, rano jutros, ćaskao za doručkom sa svakim od svojih gostiju bez krova nad glavom - četvoro Italijana, dvoje Rimljana, jednim Moldavcem i jednim Peruancem – podijelivši s njima argentinske kolače, saopćio je Vatikan, navodi AP.

Papi, porijeklom iz Argentine, pristigle su rođendanske čestitke iz cijelog svijeta, uključujući čestitku italijanskog predsjednika Sergia Mattarelle koji mu je poručio da mu je "Italija zahvalna za neprestanu bliskost".

Uz to, papina kancelarija je puna crteža djece iz čitavog svijeta s rođendanskim porukama, napisao je na Twitteru Antonio Sparado, jezuitski teolog blizak vrhovnom poglavaru Rimokatoličke crkve.

Današnji dan će za papu biti pun radnih obaveza, jer ima planirane sastanke, navodi francuska agencija, podsjećajući da je prethodnih godina papa svoj rođendan obilježavao dijeleći stotine vreća za spavanje beskućnicima u Rimu ili šaljući hranu u migrantski centar.

Ovo je četvrti rođendan koji bivši biskup iz Buenos Airesa proslavlja u skromnoj kući unutar vatikanskih zidova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije