Stan napadača Jamesa Holmesa očišćen od mina

Radiosarajevo.ba
Stan napadača Jamesa Holmesa očišćen od mina

Stan Jamesa Holmesa, osumnjičenog za napad u kino dvorani u predgrađu Denvera, očišćen je od eksplozivnih zamki i ostalih opasnih materijala, saopštila je policija. Dio hemijskih materija pronađenih u stanu već je uništen na sigurnoj lokaciji, javio je Dailymail.

Tokom akcije korišteni su roboti za ulazak u Holmesov stan, u mjestu Aurora, ali su kasnije agenti uspjeli ući u stan bez aktiviranja preostalih eksplozivnih naprava, prenio je BBC.

Policija navodi da je osumnjičeni djelovao „proračunato i sa namjerom“ i da je mjesecima sakupljao municiju. Pored 12 ubijenih osoba, u pucnjavi u kino dvorani tokom prikazivanja novog filma o Batmanu ranjeno je 58 osoba.

Operacija demontiranja zamki koje su bile postavljene za policajce bila je duga i delikatna. Federalni istražni biro želio je ući u stan bez oštećenja da bi sakupio što je moguće više dokaza, a i da bi se izbjegla velika detonacija koja bi ugrozila ljudske živote.

Okolne zgrade su evakuisane od prekjučer, a ulice su bile blokirane dok su stručnjaci radili u stanu u kojem su se nalazile materije koje je trebalo da intenziviraju eksploziju i požar.

Predsjednik SAD Barack Obama posjetiće danas Auroru i odati počast žrtvama, saopštila je Bijela kuća. On će se sastati sa porodicama nastradalih i lokalnim zvaničnicima.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije