Staljin dobio svoj spomenik u Jakutsku

Radiosarajevo.ba
Staljin dobio svoj spomenik u Jakutsku


Lideru Sovjetskog Saveza Josifu Visarionoviču Staljinu u srijedu je otkriven spomenik u ruskom gradu Jakutsku. Spomenik je otkriven dan uoči obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, 9. maja, javlja Fena.

Zahtjev da se napravi spomenik u čast lidera bivšeg Sovjetskog Saveza članovi Komunističke partije podnijeli su 2007. godine, ali tada nisu naišli na razumjevanje tadašnjeg gradonačelnika Jakutska, u Sibiru. 

Kako navodi agencija France Presse, odnos Rusa prema Staljinu je ambivalentan, što je uzrokovano njegovom diktatorskom vladavinom s jedne strane, ali i značajnom ulogom koju je imao u pobjedi nad Hitlerovom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.

Staljin je neki način rehabilitovan poslije dolaska na vlast Vladimira Putina, iako stav ruskog predsjednika o bivšem sovjetskom lideru nije lišen dvosmislenosti, dodaje France Presse.

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se 9. maja, pošto je tog dana 1945. godine Njemačka kapitulirala, čime je u Evropi završen Drugi svjetski rat

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije