Šta su pokazali rezultati nakon prve doze vakcine u Škotskoj

Anadolija
Šta su pokazali rezultati nakon prve doze vakcine u Škotskoj

Vakcine protiv koronavirusa proizvođača Pfizer/BioNTech i AstraZeneca/Oxford značajno umanjuju rizik od hospitalizacije uslijed zaraze virusom i to nakon prve doze vakcine, pokazalo je istraživanje, javlja Anadolu Agency (AA).

Istraživanje je sprovedeno nad pacijentima koji su se zarazili koronavirusom nakon primanja prve doze vakcine u Škotskoj.

Rezultati su pokazali da je rizik od hospitalizacije uslijed zaraze koronavirusom opao do 85 posto sa Pfizer/BioNTech vakcinom i do 94 posto sa AstraZeneca/Oxford vakcinom, četiri nedjelje od vakcinacije.

Zasnovana na stvarnom procesu imunizacije, studija je obuhvatila podatke dobijene od cjelokupne škotske populacije od 5,4 miliona, koje su potom analizirali stručnjaci sa Univerziteta u Edinburgu, Stratklajdu, Aberdinu, Glazgovu i Sent Endruzu, kao i iz Zavoda za javno zdravlje Škotske (PHS).

"Ovi rezultati su zaista ohrabrujući i dali su nam razlog da budemo optimistični o budućnosti", rekao je glavni istraživač profesor Aziz Sheikh.

On je naveo da sada postoje dokazi, širom zemlje, da vakcinacija osigurava zaštitu od hospitalizacije uslijed zaraze koronavirusom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije