Šta se u oktobru mijenja za njemačke penzionere?

0
Radiosarajevo.ba
Šta se u oktobru mijenja za njemačke penzionere?
FOTO: Arhiv / Ilustracija

Godina 2023. do sada je donijela brojne promjene primateljima njemačkih penzija. Među ostalim, penzioneri od ove godine dobivaju i pristojnu povišicu. 

Kako pišu njemački mediji, oktobar donosi određene promjene za penzionere.

Za penzionere će se puno toga promijeniti u oktobru 2023. godine. Mjesec je posebno uzbudljiv za dvije rodne skupine: svako rođen u novembru 1957. može dobiti standardnu starosnu mirovinu sa 65 godina i 11 mjeseci bez ikakvih odbitaka od 1. oktobra 2023. godine.

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Odlazak u penziju bez odbitka čeka i one koji su rođeni u augustu 1959. godine – ali samo ako su bili posebno dugo osigurani, odnosno imaju 45 godina staža.

Tada je moguć odlazak u penziju sa 64 godine i 2 mjeseca. Važno je samo da navedene osobe same aktivno podnosu zahtjeve za mirovinu. Penzija se ne dodjeljuje automatski.

Za penzionere također u oktobru ističe rok za poreznu prijavu za 2022. godinu.

Za navedenu poreznu godinu rok završava 2. oktobar 2023.

Rok je prvotno trebao završiti u junu 2023., ali je naknadno produljen za dva mjeseca. Budući da je 30. septembar 2023. subota, posljednji dan za predaju je sljedeći radni dan. U tom slučaju to će biti ponedjeljak, 2. oktobar 2023., piše Fenix magazin.

Subvencija troškova grijanja za grijanje na drvo, naftu ili druga goriva koja nisu cjevovodna također prestaje vrijediti krajem oktobru 2023. godine.

Zahtjev za to može se podnijeti do 20. oktobra 2023. godine. Visina naknade iznosi 80 posto dodatnih troškova za potpomognuti energent. Možete dobiti olakšicu od najviše 2.000 eura (4.000 KM) po kućanstvu.

Njemačka uvodi jednokratnu pomoć za penzionere: Evo koliko iznosi

Njemačka uvodi jednokratnu pomoć za penzionere: Evo koliko iznosi

Od oktobra 2023. mijenja se postupak podnošenja zahtjeva za utvrđivanje potrebe za skrbi.

Zakonski fondovi za osiguranje za njegu moraju odlučiti o zahtjevu za određivanje razine skrbi u određenim zakonskim rokovima.

Ako je rok prekoračen, moraju platiti osiguranoj osobi 70 eura (140 KM) po sedmici kašnjenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije