Šta se događa: Rekordne vrućine širom svijeta

1
Fena
Šta se događa: Rekordne vrućine širom svijeta
FOTO: AA / Vrućine / Ilustracija

Rekordne vrućine predviđaju se širom svijeta, od Sjedinjenih Država, gdje se deseci miliona ljudi suočavaju s opasno visokim temperaturama, do Evrope i Japana, što je najnoviji primjer prijetnje globalnog zagrijavanja.

Italija se suočava s prognozama maksimalnih temperatura za vikend, a ministarstvo zdravstva je objavilo crveni alarm za 16 gradova, među kojima su Rim, Bolonja i Firenca.

Meteocentar je upozorio Italijane da se pripreme za "najintenzivniji toplotni val ovog ljeta i jedan od najintenzivnijih svih vremena".

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

Živa u termometru bi mogla bi dostići 40 stepeni Celziusa u Rimu do ponedeljka, a čak 43 stepena u utorak, obarajući rekord od 40,5 stepeni u augustu 2007. godina.

Otoci Sicilija i Sardinija mogli bi se suočiti s temperaturama do 48 stepeni, upozorila je Evropska meteorološka agencija - "potencijalno najtoplije temperature ikada zabilježene u Evropi".

Grčka se također suočava s nepodnošljivom vrućinom.

"Dijelovi zemlje u subotu bi mogli zabilježiti najviše temperature od 44 stepeni", navodi nacionalna meteorološka služba EMY.

Centralni grad Teba u petak je zabilježio temperaturu od 44,2 stepena.

Akropolj, najveća turistička atrakcija Atine, zatvoren je drugi dan zaredom u subotu uz očekivanu temperaturu od 41 stepen, kao i nekoliko parkova u grčkoj prijestolnici.

Pristup arheološkom nalazištu s liste UNESCO-a koji datira iz antike obustavlja se od podneva do ranih večernjih sati "kako bi se zaštitili radnici i posjetioci", saopćilo je ministarstvo kulture.

Regije Francuske, Njemačke, Španije i Poljske također se suočavaju s visokim temperaturama.

U dijelovima istočnog Japana također se očekuje da će u nedjelju i ponedjeljak dostići temperaturu od 38 do 39 stepeni, a meteorološka agencija upozorava da bi temperature mogle dostići prethodne rekorde.

Monsunske kiše odnijele su najmanje 90 ljudskih života na sjeveru Indije, nakon velikih vrućina. Rijeka Jamuna koja teče kroz prijestolnicu New Delhi dostigla je rekordnu visinu, prijeteći kvartovima na maloj nadmorskoj visini u megapolisu s više od 20 miliona ljudi.

Velike poplave i klizišta uobičajeni su tokom indijskih monsuna, ali stručnjaci kažu da klimatske promjene povećavaju njihovu učestalost.

Amerikanci se suočavaju sa toplotnim valom od Kalifornije do Teksasa, a vrhunac se očekuje ovog vikenda.

Toplotni val zahvatio je jugozapadne savezne države cijele sedmice, izazivajući ozbiljne zdravstvene rizike.

U Arizoni, jednoj od najteže pogođenih država, stanovnici se svakodnevno suočavaju s toplotnim valom.

Glavni grad te savezne države, Phoenix, u petak je zabilježio petnaesti uzastopni dan iznad 43 stepena, saopćila je Nacionalna meteorološka služba.

Toplotni valovi dolaze nakon što je služba EU za praćenje klime saopćila da je prošlog mjeseca u svijetu zabilježen najtopliji juni u historiji, prenosi AFP.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije