Šta se dešava: Zadnjih sedam godina najtoplije do sada

4
Fena
Šta se dešava: Zadnjih sedam godina najtoplije do sada
Arhiv / Ilustracija

Zadnjih sedam godina su bile najtoplije zabilježene na globalnom nivou objavila je u ponedjeljak služba za praćenje klime Evropske unije koja je podigla uzbunu zbog naglog povećanja rekordnih koncentracija metana u atmosferi.

Zemlje širom svijeta pogođene su nemilosrdnim vremenskim katastrofama povezanih s globalnim zagrijavanjem posljednjih godina, uključujući šumske požare u Australiji i Sibiru, toplotni talas koji se javlja jednom u hiljadu godina u Sjevernoj Americi i ekstremne padavine koje su izazvale ogromne poplave u Aziji, Africi, SAD i Evropi.

U svojoj posljednjoj godišnjoj procjeni Copernicusova služba za klimatske promjene (C3S) potvrdila je da je i 2021. godine bio zabilježen toplotni talas koji traje od 2015. godine. Utvrđeno je da je prošla godina bila peta najtoplija zabilježena na globalnom nivou, toplija od 2015. i 2018. Precizne mjerenja sežu do sredine 19 stoljeća, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Godišnja procjena

Prosječna godišnja temperatura bila je 1,1 do 1,2 stepena Celzijusa iznad predindustrijskih nivoa, mjerena između 1850. i 1900. godine. To je zabilježeno uprkos efektu hlađenja prirodnog vremenskog fenomena La Nina.

Služba za praćenje utvrdila je da su posljednjih sedam godina “bile najtoplije godine zabilježene do sada, sa jasnom razlikom”.

"2021. godina je bila još jedna godina ekstremnih temperatura sa najtoplijim ljetom u Evropi, toplotnim talasima na Mediteranu, a da ne spominjemo neviđeno visoke temperature u Sjevernoj Americi", rekao je direktor C3S Carlo Buontempo i dodao

Oštar podsjetnik

"Ovi događaji su oštar podsjetnik na potrebu da promijenimo naše načine, preduzmemo odlučne i učinkovite korake ka održivom društvu i radimo na smanjenju emisija ugkljika.

Na klimatskom samitu COP26 održanom prošle godine oko stotinu zemalja se pridružilo inicijativi za smanjenje emisije metana za najmanje 30 posto ove decenije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije