Šta se dešava sa EU: Građani nezadovoljni, vakcina nema, loše upravljanje...

Radiosarajevo.ba
Šta se dešava sa EU: Građani nezadovoljni, vakcina nema, loše upravljanje...
AFP / EU nema dovoljno vakcina

EU nema dovoljno vakcina protiv koronavirusa, a Europska komisija se u utorak suočila sa pritužbama članica koje su počele da traže vakcine na drugom mjestu.

Samo u posljednjih nekoliko dana, Danska, Austrija, Poljska, Slovačka i Češka pridružile su se Mađarskoj koja je već okrenula leđa EU strategiji vakcinacije, piše BBC

U tom procesu, zemlje su uputile brojne kritike Briselu, poručivši da njihovi građani jednostavno ne mogu da čekaju da se EK izvuče iz problema sa isporukama.

Suočena sa napadom, EК je u utorak još jednom zatražila razumijevanje, ali nije ponudila nikakvo rješenje, osim insistiranja na tome da je bila sigurna u svoj pristup.

"Proizvodnja i isporuka vakcina su projekat sa mnogo prepreka. Mislim da smo razvili uspješnu strategiju", rekao je portparol Stefan de Кirsmaker na podnevnoj konferenciji za novinare.

Državni lideri, međutim, sve više se ne slažu sa ovom činjenicom.

"Neću da čekam", izjavio je mađarski premijer Viktor Orban, objašnjavajući odluku Budimpešte da kupi rusku i kinesku vakcinu, nakon što se lider lično vakcinisao kineskom vakcinom Sinopharm.

A poljski predsjednik Andrzej Duda iskoristio je u ponedeljak telefonski poziv sa kineskim predsjednikom Xi Jinpingom da izrazi interesovanje za kupovinu kineskih vakcina.

Glasan i javan pokušaj brojnih članica da dobave vakcine mimo EU i neodobrene od strane EMA predstavlja ukor Brisela bez presedana, nakon nedjelja u kojima su se nacionalni lideri suzdržavali od kritika i istiali svoju podršku centralizovanoj akciji pod palicom EK.

Erozija solidarnosti unutar EU posljednjih dana također sugeriše da su nacionalni lideri dali Briselu posljednju šansu da na samitu Europskog vijeća prošlog četvrtka pruži neke konkretne, pozitivne vijesti o programu vakcinacije koje bi šefovi država vlada mogli da prenesu svojim biračima.

Građani Njemačke, Francuske i Švedske krive Brisel zbog spore vakvinacije i lošeg upravljanja pandemijom pokazala je anketa sprovedena sredinom februara koja takođe ukazuje na pad podrške nacionalnim vladama i liderima.

Budući da je skoro 30 posto ljudi u Velikoj Britaniji primilo najmanje jednu dozu, a distribucija vakcina napreduje mnogo sporije u većini zemalja EU, postoje znaci da je frustracija među građanima EU usmjerena na političare, a ne na farmaceutske kompanije.

Prema istraživanju, koje je sproveo Кekst CNC, a koje je prije objavljivanja podijelio sa Politico, 51 posto njemačkih ispitanika reklo je da je EU loše sprovela vakcinaciju. Taj stav dijeli 35 posto francuskih i 24 posto švedskih ispitanika.

U Velikoj Britaniji, 45 posto je reklo da je EU loše odradila posao, dok je 77 posto reklo da odobrava vladine rezultate u pogledu vakcinacije. Nasuprot tome, samo 23 posto Nijemaca, 19 posto Šveđana i 18 posto francuskih ispitanika imalo je pozitivan stav prema vakcinaciji u svojim zemljama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije