Šta kada u zemlji nestane toalet papira

Radiosarajevo.ba
Šta kada u zemlji nestane toalet papira

Nestašica osnovnih životnih namirnica, a u posljednje vrijeme i higijenskih potrepština - to je već duže vremena svakodnevica Venecuele.

Toalet papir je juče bilo moguće naći samo u jednoj samoposluzi u glavnom gradu Venecuele. Jedna prodavnica je prethodno dobila veliku količinu koja je ubrzo razgrabljena, javila je agencija AP.

"Već dvije nedjelje ga tražim. Rekli su mi da ga ovdje ima i zato sada čekam u redu", rekla je novinarima jedna građanka. 

Ko je kriv? 

Venecuelanske vlasti optužuju prethodni režim za nestašicu koja je već dugo svakodnevnica u Venecueli, zemlji sa oko 26 miliona stanovnika, a ove nedjelje su obećale da će problem djelimično biti riješen tako što će biti uvezeno 760.000 tona hrane i 50 miliona rolni toalet-papira.

Ekonomisti kažu da je nestašica u Venecueli posljedica kontrole cijena čiji je cilj bio da osnovne namirnice budu dostupne najsiromašnijim građanima.

Kontrola cijena uvijek rezultira nestašicom. Ona će biti sve gora, isto kao što je bilo u Sovjetskom Savezu, rekao je Steve Hank sa univerziteta u Merylandu, SAD.

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro tvrdi da opozicija i privatni privredni sektor doprinose nestašici, te da time žele destabilizirati državu.

Problem nestašice toalat-papira komentirao je i venecuelanski ministar trgovine Alejandro Fleming rekavši da je to posljedica povećane potražnje do koje je došlo zbog "kampanje u medijima", čiji je cilj bio da - destabilizira državu.

Po njegovim riječima, uobičajana potražnja za tolaet papirom je 125 miliona rolni, a sada se traži dodatnih 40 miliona.

"Uvešćemo još 50 miliona kako bismo tim grupama pokazali da nećemo popustiti", rekao je on, navodi Beta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije