Šta je ubici Georgea Floyda pisalo na ruci kad su ga odvodili iz sudnice?

0
Radiosarajevo.ba
Šta je ubici Georgea Floyda pisalo na ruci kad su ga odvodili iz sudnice?
Twitter / Derek Chauvin

Bivši policajac Derek Chauvin kriv je po svim tačkama optužnice za ubistvo afroamerikanca Georgea Floyda u Minneapolisu prošle godine. Dok se čekalo da sudac pročita odluku porote, Washington su nadlijetali helikopteri.

Strahovalo se da će, ukoliko presuda bude oslobađajuća, biti novih nereda.

Dok su osuđenog bivšeg policajca ubicu odvodili iz sudnice, mnogi su vidjeli da ima nešto napisano na lijevom dlanu. Eric Nelson, Chauvinov advokat, potvrdio je da je to broj telefona.

Chauvin ga je napisao na ruku brzinski, nakon što mu je sudac odbio kauciju i pročitao da je kriv po svim tačkama optužnice za ubistvo Georga Floyda, kojem je tokom policijske intervencije gnječio vrat više od devet minuta, iako ga je ovaj molio da ga ne ubije.

Chauvinu prijeti maksimalnih 40 godina zatvora. Koliko će tačno dobiti bit će poznato za osam sedmica.

Poznato je da neće biti u običnom zatvoru jer je bivši policajac.
Amerikanci to zovu protective custody, tip zatvora namijenjen zaštiti onoga ko služi kaznu, od vanjskih utjecaja ili od ostalih zatvorenika, piše 24 sata.

Nakon ubistva Georgea Floyda prošle godine počeli su veliki protesti i neredi iz čega je nastao pokret „Black lives matter“, koji su podržali mnogi iz svijeta sporta, politike i showbizza.

Chauvinove kolege J. Alexander Kueng, Thomas Lane i Tou Thao osuđene su za pomaganje i poticaj na ubistvo. I njima će uskoro početi suđenje.

„Svima nam je laknulo“, rekao je američki predsjednik Joe Biden porodici Floyd u telefonskom pozivu.

"Vi ste nevjerovatna porodica. Volio bih biti tamo da vas zagrlim", dodao je predsjednik nakon što je objavljeno da je porota Dereka Chauvina proglasila krivim po svim tačkama optužnice.

I bivši predsjednik Barack Obama i njegova supruga Michelle pozdravili su presudu.

„Danas je porota postupila ispravno. Ali istinska pravda zahtijeva mnogo više. Michelle i ja svoje molitve upućujemo porodice Floyd i stojimo sa svima onima koji su predani garantovati svakom Amerikancu punu mjeru pravde koja je Georgeu i mnogim drugima uskraćena“, rekao je Barack Obama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije