Šta će donijeti summit G20 u New Delhiju?

0
Radiosarajevo.ba
Šta će donijeti summit G20 u New Delhiju?
Foto: Anadolija / Počeo Summit u Indiji

Nedolazak ruskog i kineskog čelnika na summit G20 u New Delhiju ovog vikenda, kako ocjenjuje američki Bloomberg, predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden namjerava iskoristiti za hitniju komunikaciju s predsjednicima Brazila, Indonezije i Južne Afrike.

Pri tome želi razjasniti poziciju Washingtona u odnosu na one koji zauzimaju neutralni stav o ukrajinskom sukobu i traže bliže odnose s Kinom. Prije svega je riječ o Brazilu, Indoneziji i Južnoj Africi.

Da li će summit G20 koji će se ovog vikenda održati u Nju Delhiju zaista biti o klimi i energiji, ili će nadvladati geopolitičko nadmudrivanje uzrokovano ruskom agresijom na Ukrajinu.

Taekwondo savez BiH se pohvalio: 'Najtrofejniji smo olimpijski sport u državi'

Taekwondo savez BiH se pohvalio: 'Najtrofejniji smo olimpijski sport u državi'

Nedavni summit BRICS-a, kao i poziv za šest zemalja da postanu članice tog bloka govore nam da brojne zemlje ne dijele stajališta liberalnog Zapada, kako to u svom omiljenom narativu kaže ruski predsjednik – “zlatne milijarde”.

Pri tome se BRICS pozicionira kao zaštitnik “globalnog juga”, što će reći ogromnog broja nerazvijenih zemalja, dok je G20 potpuno suprotno – skupina najrazvijenijih zemalja svijeta.

Volodimir Zelenski tvrdi da je Vladimir Putin ubio šefa Wagnera

Volodimir Zelenski tvrdi da je Vladimir Putin ubio šefa Wagnera

No, i tu nije sve isto. Indija, domaćin summita, je zbog svoje veličine i odnedavno najbrojnijeg stanovništva na planeti gotovo vjeran prikaz socijalne slike globalnog stanovništva. Što će reći, jaz između siromašnih i bogatih, vidljiv je na svakom koraku.

Ne samo zbog nedavnih poplava, nego i zbog priprema za summit, mnogi stanovnici New Delhija su ostali bez krova nad glavom.

Da se možemo nadati slabim učincima po pitanju obnovljive energije i novim energetskim tehnologijama, indirektno potvrđuje i američki Bloomberg.

Mrežama se proširio snimak Putina kako gleda na sat, a onda je krenuo haos

Mrežama se proširio snimak Putina kako gleda na sat, a onda je krenuo haos

Naime, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden će razgovarati i sa saudijskim prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom Al Saudom o povećanju proizvodnje nafte, dakako nakon nedavne odluke Rijada i Moskve da smanje dnevnu proizvodnju što je uzrokovalo povećanje globalne cijene tog energenta.

Ako se zna da će američki predsjednik od saudijskog prijestolonasljednika tražiti i eventualnu uspostavu diplomatskih odnosa između Saudijske Arabije i Izraela, onda je teško vjerovati da može postići ozbiljnije rezultate kod neutralnih zemalja po pitanju stava o ratu u Ukrajini.

Volodimir Zelenski oštro kritikovao NATO: "Motiviše se Rusija da nastavi teror"

Volodimir Zelenski oštro kritikovao NATO: "Motiviše se Rusija da nastavi teror"

Činjenicu da na summit u New Delhiju neće doći ruski i kineski lideri, Vladimir Putin i Xi Jinping, već će ih predstavljati šef diplomatije Sergej Lavrov i kineski premijer, Li Qiang, možemo tumačiti i kao signal da Peking i Moskva pažljivo prate poteze onih sa kojima grade, kako to vole reći, čelično i neraskidivo prijateljstvo – Brazila i Južne Afrike. Inače, zemalja jako bliskih Americi!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije