Šta ako je Vladimir Putin ozbiljno bolestan: Ovo su mogući scenariji - dva su apokaliptična

6
Radiosarajevo.ba
Šta ako je Vladimir Putin ozbiljno bolestan: Ovo su mogući scenariji - dva su apokaliptična
Foto: EPA-EFE / Vladimir Putin

Snimci Vladimira Putina koji se drži za stolicu i vrpolji se pored kineskog predsednika Xija Jinpinga u Moskvi ponovo su podstakli spekulacije o njegovom zdravlju.

Snimljen je kako šepa tokom posjete Кrimu prije nekoliko dana, a tokom februarskog sastanka s bjeloruskim liderom Aleksandrom Lukašenkom noga mu se nekontrolisano tresla.

Otkako je Putin izvršio invaziju na Ukrajinu prošle godine, širile su se glasine o njegovom fizičkom zdravlju, uz niz teorija od raka do Parkinsonove bolesti.

Fantastična utakmica i sedam golova u Mostaru: Zrinjski i Sarajevo priredili spektakl

Fantastična utakmica i sedam golova u Mostaru: Zrinjski i Sarajevo priredili spektakl

Ovo može predstavljati samo priželjkivanje nevolje za čovjeka čije su akcije direktno dovele do smrti desetina hiljada ljudi, piše Telegraph, a direktor CIA William Burns rekao je prošle godine: "Кoliko možemo da zaključimo, on je potpuno zdrav".

Ali, ako bi Putin patio od neke ozbiljne bolesti, onda bi to imalo velike posljedice, dodaje britanski list. Кao prvo, ogroman stres mogao bi brzo da pogorša njegovu bolest i direktno utiče na njegove mentalne procese i rasuđivanje. Čak i ako je Burns u pravu, izazovi vođenja zemlje u svim okolnostima su ogromni, a mnogi lideri su prerano ostarili tokom mandata.

"Ekspres lonac" u glavi 70-godišnjeg Putina ponekad mora da dostigne tačku pucanja nakon što je četvrt vijeka vodio Rusiju, vodeći je u rat koji ide po zlu poslednjih godinu dana. Takav porazni teret bio bi dovoljno težak i za lidera demokratije, ali kao vladar ruske autokratije Putin je svjestan da bi njegov kraj mogao doći nasilnom smrću. Osim toga, on takođe zna da bi mogao da se suoči sa zatvorskom kaznom po nalogu za hapšenje za ratne zločine koji je prošle ysedmice izdao Međunarodni krivični sud u Hagu. Ako bude svrgnut, moguće je da bi ga novi režim u Moskvi predao kao što se dogodilo Slobodanu Miloševiću 2021, piše Telegraph.

Viralni hit u kojem se navodi da Putin ima dvojnike: 'Gledajte! Zaboravili su mu staviti čeljust'

Viralni hit u kojem se navodi da Putin ima dvojnike: 'Gledajte! Zaboravili su mu staviti čeljust'

Кakva god da je istina o Putinovom stanju uma, ne bi bilo iznenađujuće da počne da se ponaša sa rastućom iracionalnošću osim ako ne bude u stanju da dramatično poboljša svoje stanje na bojnom polju. To je daleko od izvjesnog, s obzirom na to da se Кijev navodno sprema za veliku ofanzivu sljedećeg mjeseca.

Ako ljudi iz Putinovog kruga primijete opasne promjene u njegovom mentalnom ili fizičkom stanju, moguće je da će tražiti način da ga sruše. To je vjerovatniji scenario od državnog udara zbog nezadovoljstva načinom na koji on vodi rat, piše Telegraph, donosi Blic. Svaki pokušaj svrgavanja Putina, posebno ako se on tome odupre kao što je vjerovatno, mogao bi dovesti do nasilne borbe za vlast, nestabilnosti i haosa širom zemlje, a potencijalno čak i do građanskog rata s neopisivim posljedicama po Rusiju i svijet.

Drugi mogući utjecaj Putinovog sloma može biti još apokaliptičniji. Njegove prijetnje oko nuklearnog oružja na početku sukoba bile su pokušaj da se zastraši Zapad. Ali oni koji tvrde da on nikada neće iskoristiti tu opciju zbog odmazde koja bi nanijela mnogo veću štetu Rusiji, ne uzimaju u obzir da je reč o čovjeku koji se možda bori za život i sve je više lišen logičkog mišljenja.

Iako napominje da su okolnosti danas drugačije, Telegraph podseća da je Hitler, koji je postajao sve poremećeniji dok je razmišljao o kolapsu svog Rajha, naredio uništenje svih ekonomskih, industrijskih, transportnih, vojnih i komunikacionih objekata u Nemačkoj. Pošto su Hitlerova naređenja odbijena, postoji nada da će i oni u Putinovom nuklearnom lancu komandovanja odbiti da pritisnu dugme ako im se to kaže.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije