Šri Lanka: Više od 100 djece ubijeno u borbama tokom vikenda

Radiosarajevo.ba
Šri Lanka: Više od 100 djece ubijeno u borbama tokom vikenda

Više od 100 djece ubijeno je tokom vikenda u sukobima snaga Šri Lanke i tamilskih pobunjenika na sjeveru zemlje, saopšteno je danas u Kolombu.

"Ubijanje civila, među kojima 100 djece, pokazuje da je došlo do krvoprolića", rekao je portparol misije UN na terenu Gordon Vajs.

Neimenovani zvaničnik Šri Lanke izjavio je juče da je najmanje 378 civila poginulo, dok je više od 1.100 ranjeno u artiljeriskoj vatri snaga Šri Lanke na pobunjenike na sjeveru zemlje.

Pobunjeni Tamilski tigrovi saopštili su na svom internet sajtu da je "više od 2.000 nedužnih civila ubijeno" u sukobima s vladinim snaga.

Prema podacima UN, najmanje 6.500 civila je vjerovatno ubijeno i 14.000 je povrijeđeno od kraja januara do polovine aprila.

Neimenovani portparol vojske je rekao da vladine snage koriste samo lakše oružje u nastojanju da istisnu Tamilske tigrove i da nije bilo granatiranja zone sukoba na sjeveru ostrva.

U tu zonu su pobunjenici satjerani nakon višemjesečne ofanzive vladinih snaga.

Vlada je prije dve nedjelje saopštila da će prestati da koristi teško naoružanje kako bi se izbjegle civilne žrtve, ali zdravstveni zvaničnici iz te oblasti navode da su vazdušni napadi i artiljeriska vatra nastavljeni iako u zoni ima oko 50.000 civila tamilskog porijekla.

Tamilski tigrovi se od 1983. bore za stvaranje nezavisne države etničkih Tamila na istoku i sjeveru Šri Lanke, zbog, kako navode, diskriminatorne politike vlasti koju uglavnom čine većinski Sinhalezi.

U višedecenijskom sukobu poginulo je više od 70.000 ljudi.

rtrs/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije