Schroder ne vjeruje u Putinovu krivicu za zločine u Ukrajini

11
Radiosarajevo.ba
Schroder ne vjeruje u Putinovu krivicu za zločine u Ukrajini
Foto: EPA-EFE / Ruski predsjednik Vladimir Putin i bivši njemački kancelar Gerhard Schroder, 2004. godina

U Njemačkoj je bivši kancelar i Putinov prijatelj Gerhard Schroder na meti oštrih kritika. U intervjuu američkom listu "New York Times" objavljenom u subotu, oglasio se prvi put od početka ruskog agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine.

Schroder je, između ostalog, izjavio da je ponovo voljan da posreduje u ratu u Ukrajini, te da se mirovno rješenje mora postići što je prije moguće.

"Mislim da je ovaj rat bio greška i to sam uvijek govorio", rekao je Schroder, a prenose njemački mediji.

Kino Meeting Point: Publika uživala u filmu 'Dobro sam', prisustvovao i ambasador Marco Di Ruzza

Kino Meeting Point: Publika uživala u filmu 'Dobro sam', prisustvovao i ambasador Marco Di Ruzza

O posredovanju u Moskvi

Putin je definitivno "zainteresovan za okončanje rata", rekao je Schroder, misleći na svoj neuspjeli pokušaj posredovanja. "Ali to nije tako lako. Postoji nekoliko tačaka koje treba razjasniti", rekao je Schroder – ne objašnjavajući, međutim, o kojim tačkama je riječ.

Vladimir Putin i bivši njemački kancelar Gerhard Schroder, 2004. godina - undefined

Foto: EPA-EFE: Vladimir Putin i bivši njemački kancelar Gerhard Schroder, 2004. godina

"Uvijek sam zastupao njemačke interese. Uradiću šta mogu. Bar mi jedna strana vjeruje."

Schroder je u razgovoru ponovio da je put u Moskvu nastao kao rezultat inicijative ukrajinske strane. Ukrajinski ambasador u Njemačkoj, Andrij Melnik, mu je svojevremeno tu protivriječio, piše Deutsche Welle

Prema riječima Schrodera, prije puta u Moskvu, na sastanku u Istanbulu ukrajinski parlamentarac Rustem Umerov ga je upoznao sa ukrajinskim stavovima. Poslije razgovora sa Putinom, uslijedio je još jedan sastanak sa Umerovom u turskoj metropoli – nakon toga je kontakt prekinut. Ali spreman je da ponovo razgovara sa obje strane, rekao je Schroder za New York Times.

Bivši njemački kancelar takođe ne vjeruje da Putin snosi odgovornost za sve očiglednije ruske ratne zločine u Ukrajini. Zločini, poput navodnog ubistva civila u Buči, morali bi da budu istraženi, rekao je Schroder, ali on ne vjeruje da je naređenje došlo od Putina. Odgovorne su "niže pozicije", prenosi ARD New York Times.

Rusija se ne može dugoročno izolovati

Schroder se u razgovoru za američki list zalagao se za održavanje odnosa sa Rusijom uprkos agresiji na Ukrajinu.

"Ne možete dugoročno izolovati zemlju poput Rusije, ni politički ni ekonomski", rekao je Schroder i dodao: "Njemačkoj industriji su potrebne sirovine koje ima Rusija. Ne radi se samo o nafti i gasu, nego i o rijetkim metalima. A to su sirovine koje se ne mogu lako zamijeniti."

Predsjednik Rusije Vladimir Putin i bivši kancelar Njemačke Gerhard Schroder, 2004. godina - undefined

Foto: EPA-EFE: Predsjednik Rusije Vladimir Putin i bivši kancelar Njemačke Gerhard Schroder, 2004. godina

Schroder se stavio u odbranu njemačke energetske politike posljednjih decenija, koja je zemlju učinila zavisnom od ruskog gasa. Žestoka debata u Njemačkoj ga čudi: "Svi su u tome učestvovali posljednjih 30 godina, a sad se prave pametni. Ja se sada neću posipati pepelom. To nije moj stil."

Ostavka - samo ako Rusija obustavi isporuku gasa Njemačkoj

Schroder je još jednom potvrdio da neće odustati od rada za ruske energetske kompanije. O ostavci na svoje funkcije će razmilsliti samo ako Putin zaista prekine snabdijevanje Njemačke i Evropske unije gasom. Međutim, Schroder ne vjeruje da će se to dogoditi.

Bivši kancelar je predsjednik nadzornog odbora ruske naftne kompanije Rosnjeft, a nedavno je radio i za gasovodne kompanije Sjeverni tok i Sjeverni tok 2. Zbog toga je u SPD-u u toku postupak isključenja Schrodera iz stranke.

Ali to nije sve: godišnja generalna skupština ruskog energetskog giganta Gasproma održaće se 30. juna - i Schroder bi trebalo da bude izabran u upravni odbor - ako prihvati nominaciju. U intervjuu za New York Times, bivši kancelar je ostavio otvorenim da li će preuzeti tu funkciju ili ne.

Prema pisanju američkog lista, New York Timesj e dva puta razgovarao sa bivšim kancelarom i liderom SPD-a Gerhardom Schroderom (78) u njegovom rodnom gradu Hannoveru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije