Srbijanac prevario Bosanca, mora mu platiti 131.400 eura

Radiosarajevo.ba
Srbijanac prevario Bosanca, mora mu platiti 131.400 eura
/ Prevarant iz Srbije u sudnici (Foto: Probst / Meinbezirk)
Bilo je potrebno mnogo truda da Sud u austrijskom St. Pöltenu natjera 54-godišnjeg Srbijanca da prizna kazneno djelo.

Na kraju je to učinio i dobio uslovnu kaznu u šta je uračunato deset mjeseci provedenih u pritvoru. Iz sudnice je izašao kao slobodan čovjek, piše meinbezirk.at.

Ovakva presuda mogla je samo djelomično zadovoljiti njegovu žrtvu - Bosanca iz okruga Tulln. Sve je počelo kada su se bivši zemljaci našli na iskopavanju zemlje u potrazi za zlatom. Bosanac je od prijatelja zatražio da neke iskopane uzorke ispita u specijalizovanim laboratorijama u Srbiji.

Kakva greška. Srbijanac je brzo otkrio da nema govora o zlatu, ali je donio krivi nalaz da se zaista radi o uzorku plemenitog metala. To je privuklo Bosanca da uloži silne novce u biznis iskopavanja zlata, pri čemu je logističku opremu nabavljao lažni prijatelj iz Srbije.

Bosanca je zahvatila "zlatna groznica" pa je prodao kuću u BiH i zemlju u Austriji, pozajmljivao novac od rodbine, prijatelja, šefa kompanije u kojoj je radio, a sve novce investirao kod navodnog prijatelja. Kada je jednom upitao Srbijanca gdje je otišlo njegovih 30 hiljada eura, ovaj je iscenirao obračun u šumi u kojem je novac navodno završio kod pripadnika srbijanske tajne policije!?

Tokom suđenja kao olakšavajuća okolnost za optuženog uzeto je mišljenje psihijatra da 54-godišnji Srbijanac boluje od paranoidne psihoze. Toliko je ubjedljiv u svojim lažima da žrtva mora imati visok koeficijent inteligencije da shvati kako je riječ o prevarantu.

Na kraju je pravosnažno osuđen na uslovnu kaznu zatvora i obavezu posjećivanja psihoterapijskog tretmana. No, najviše će ga pogoditi obaveza plaćanja novčane odštete bosanskoj žrtvi u iznosu od 131.400 eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije