Spriječen vojni udar u Gruziji

Radiosarajevo.ba
Spriječen vojni udar u Gruziji

U Gruziji je otkrivena zavjera za pokretanje vojnog udara u koju su umiješani bivši visoki oficiri.

Zapovjednici vojne baze Muhrovani su smijenjeni, a vojnici zatvoreni u kasarne.

U toku su pregovori sa vojnicima o okončanju pobune, izjavio je gruzijski ministar odbrane David Siharulidze.

Gruzijski ministar odbrane David Siharulidze saopštio je da je otkrivena zavjera za pokretanje državnog udara, u koju su umiješani bivši visoki oficiri.

Centar zavjere bila je vojna baza Muhrovani, poslije čega su zapovjednici baze smijenjeni, a vojnici zatvoreni u kasarne.

Gruzijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je jedna osoba uhapšena i optužilo pobunjenike da su dobijali novac od Rusije i da je pobuna koordinisana sa tom zemljom.

Prema riječima ministra unutrašnjih poslova, cilj je ometanje planiranih vojnih vežbi NATO koje su u toj zemlji planirane u periodu od 6 maja do 1. juna. Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev je krajem aprila tu vojnu vježbu nazvao otvorenom provokacijom.

Ministar odbrane rekao je da vojnici bataljona nisu istakli nikakve konkretne zahtjeve, a on nije uspio da uđe u jedinicu i pregovora.

"NJima je poznat naš prijedlog", rekao je Siharulidze, dodajući da su svi komandanti koji učestvuju u pobuni, smenjeni sa dužnosti koje su dosad zauzimali.

Ranije danas, načelnik informativno-analitičkog odjeljenja MUP-a Gruzije Šota Utiašvili saopštio je da je uhapšen osumnjičeni za organizaciju zavjere u nekoliko jedinica Oružanih snaga.

"Prema informaciji koju posjedujemo, njegovi orgnizatori su bivši visokorangirani oficiri", rekao je Šota Utiašvili.

Uhapšeni su Georgij Gvaladze, koji je devedesetih godina rukovodio specijalnom jedinicom Delta i Zaza Muškudiani, načelnik štaba jedne od vojnih jedinica.U toku je potraga za bivšim načelnikom jedne od vojnih jedinica, Kobom Otaradzeom, rekao je predstavnik gruzijskog MUP-a.

U prvoj reakciji Moskve koju prenosi agencija Itar-Tas, optužbe za umiješanost u pokušaj vojne pobune u Gruziji izvor iz ruskih specijalnih službi nazvao je besmislicom i agonijom režima u Tbilisiju.

rts/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije