Sprema li se nešto strašno: Japan prvi put izdao upozorenje za megapotres

0
Radiosarajevo.ba
Sprema li se nešto strašno: Japan prvi put izdao upozorenje za megapotres
Foto: EPA / Posljedice ranijeg zemljotresa u Japanu

Japan je danas prvi put izdao upozorenje o povećanom riziku od "iznimno velikog potresa".

Vlasti su pozvale stanovnike na oprez i naglasile da upozorenje ne znači da će doći do megapotresa, već da je mogućnost za njega veća nego inače.

Upozorenje je izdano nekoliko sati nakon što je otok Kyushu pogodio potres magnitude 7.1, nakon kojeg nije zabilježena veća šteta. Stručnjaci su preporučili mjeru opreza jer se epicentar nalazio na rubu korita Nankai, područja seizmičke aktivnosti koje se proteže duž japanske pacifičke obale, piše BBC.

UEFA | Loša noć za HŠK Zrinjski: Bh. tim poražen u Bugarskoj, prolaz će tražiti u Mostaru

UEFA | Loša noć za HŠK Zrinjski: Bh. tim poražen u Bugarskoj, prolaz će tražiti u Mostaru

Iza prethodnih potresa u koritu Nankai ostalo je na hiljade mrtvih. Ovakvi megapotresi pogađaju regiju svakih 90 do 200 godina, a posljednji se dogodio 1946. godine. Stručnjaci smatraju da postoji 70 do 80 posto šanse da u sljedećih 30 godina područje zadesi potres magnitude 8 ili 9. 

Prema najgorim procjenama, u slučaju takvog potresa (i naknadnog tsunamija) moglo bi poginuti više od 200.000 ljudi. Upozorenje će biti na snazi sedmicu dana. Vlasti su preporučile stanovnicima da sljedećih dana budu u pripravnosti, da imaju dovoljno zaliha te da oni koji se ne mogu brzo evakuisati razmisle o tome da se privremeno premjeste na neko drugo područje. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije