Spektakularno: Svečano otvorene Trideset prve ljetne olimpijske igre

Radiosarajevo.ba
Spektakularno: Svečano otvorene Trideset prve ljetne olimpijske igre
Svečanošću u Rio de Janeiru otvorene su Trideset prve ljetne olimpijske igre.

Ove godine, Olimpijada se prvi put održava u Južnoj Americi. Zemlja domaćin je Brazil, a svečano otvorenje održano je na jednom od najpoznatijih stadiona na svijetu, na Maracani. Na istom stadionu održat će se ceremonija zatvaranja gdje će se najaviti sljedeća Ljetna olimpijada, koja će se za četiri godine održati u Tokiju.

Tribine na Maracani su ispunjene do posljednjeg mjesta, a gledatelji uživaju u maštovitim performansima kojima predstavljaju kulturu i velegrade Brazila.

Prisutni su imali priliku uživati u veličanstvenom vatrometu.

Čitavi show osmislili su Fernando Meirelles, Daniela Thomas i Andrucha Waddington koji su imali 10 puta manji budžet za ceremoniju otvaranja nego njihove kolege na Olimpijskim igrama u Londonu. 

 Kako bi apelirali na čovječanstvo, prikazana je karta emisija štetnih plinova, a nakon toga su Brazilci upozorili na otapanje ledenjaka te ono što bi se moglo dogoditi s porastom razine mora.

Na Olimpijadi će nastupiti više od 10.500 sportista iz čak 206 zemalja, a na svečanoj ceremoniji predstavili su se i takmičari iz Bosne i Hercegovine, kao i debitanti iz Kosova i Južnog Sudana. Boje naše zemlje na smotri najboljih sportista svijeta predstavljat će 11 takmičara, a zastavu BiH na ceremoniji otvaranja nosio je najbolji bh. atletičar Amel Tuka.

Legendarni brazilski nogometaš Pele, po mnogima najbolji igrač nogometa svih vremena, zbog zdravstvenih problema morao je otkazati dolazak na ''Marakanu'', a špekuliralo se da je on trebao zapaliti Olimpijski plamen, koji je pak zapalio brazilski maratonac Vanderlei de Lima, koji je na olimpijadi u Ateni 2004. osvojio bronzanu medalju.

Mnogo kontroverzi obilježit će 31. Olimpijske igre, prve u jednoj južnoameričkoj državi. Brazil se nalazi u teškoj ekonomskoj situaciji, te je spektakl otvorenja igarao protekao u tom duhu. Organizatori su prije početka Olimpijade u tajnosti čuvali sve detalje vezane za ceremoniju otvorenja, kao i osobu koja će zapaliti olimpijski plamen.

Do posljednjeg mjesta ispunjenu ''Marakanu'' zabavljali su istaknuti brazilski muzičari Anitta, Caetano Veloso i Gilberto Gil. Plesači sambe i muzičari prikazali su bogatu historiju Brazila te spoj različitih kultura u toj južnoameričkoj zemlji. Uvodni program otvorenja Igara završio je ekološkom porukom, a svi sportisti će dobiti sadnicu drva koju će posaditi tokom Igara.

Podsjećamo, iako  u nekim sportovima natjecanja u Riju već počela, službeno otvaranje Olimpijskih igara je šestog avgusta u jedan sat iza ponoći, po nšem vremenu..

Čak 5000 volontera, 500 muzičara i 200 profesionalnih plesača večeras su učestvovali u proslavi brazilske kulture, koju je gledalo oko 60.000 ljudi na stadionu i još nekoliko miliona gledatelja putem televizije.

Na legendarnom brazilskom stadionu Marakana najbolji bosanskohercegovački sportista Amel Tuka izašao je sa zastavom Bosne i Hercegovine u rukama na svečanoj ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara što je označilo početak nadanja bh. građana da će 11 sportista koji nas predstavljaju u Rio de Janeiru konačno našoj zemlji osigurati medalju.

U Riju će BiH predstavljati 11 sporista, a osim Tuke tu su atletičari Hamza Alić, Kemal Mešić, Mesud Pezer, Lucia Kimani, plivači Mihajlo Čeprkalo i Amina Kajtaz, džudistkinja Larisa Cerić, streljačica Tatjana Đekanović i teniseri Damir Džumhur i Mirza Bašić.

Ovdje pogledajte raspored nastupa!

Sretno, naši!

Prisjetimo se...

Kako su ceremonije otvaranja Olimpijskih igara izgledale proteklih stotinu godina?

Pogledajte zanimljiv video!

;

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije