Spasioci nakon 10 dana pronašli nestalog planinara: Objasnio kako je preživio - ovo je bilo ključno

0
Radiosarajevo.ba
Spasioci nakon 10 dana pronašli nestalog planinara: Objasnio kako je preživio - ovo je bilo ključno
Foto: Collage / Spašavanje planinara

Lukas McClish otišao je 11. juna na planinarenje u planinama Santa Cruza, koje je trebalo trajati tri sata. Međutim, ubrzo je izgubio put s obzirom na to da su uništene markacije u nedavnim šumskim požarima na tom području.

Njegova porodica prijavila je nestanak 34-godišnjeg muškarca 16. juna nakon što se nije pojavio za Dan očeva, što je pokrenulo višednevnu potragu i spašavanje. McClish je pronađen nakon 10 dana nakon što je uočen policijskim dronom, javlja BBC.

"Bilo je više izvještaja svjedoka koji su nekoga čuli kako viče upomoć, ali bilo je teško utvrditi lokaciju te osobe", napisali su u objavi na X-u lokalni vatrogasci koji su pomagali u spašavanju.

Elmedin Konaković se obratio u Brčkom: 'Svaku laž razbijati činjenicama i dokazima'

Elmedin Konaković se obratio u Brčkom: 'Svaku laž razbijati činjenicama i dokazima'

McClish je pronađen u šumi između Empire Grade Roada i Big Basin Highwaya u okrugu Santa Cruz. Pronađen je bez većih povreda i ponovno je ujedinjen sa svojom porodicom, saopštio je Ured šerifa okruga Santa Cruz uz napomenu: "Ovo je zaista bio timski rad s najboljim ishodom kojem smo se mogli nadati".

McClish je na planinarenje izašao sa samo parom hlača, planinarskih cipela i šeširom, kazao je u razgovoru za ABC: Imao sam svjetiljku i sklopive makaze, poput Leathermanova alata. I to je otprilike bilo to", piše Dnevnik.hr.

Rekao je da je preživio pijući velike količine vode koju je skupljao čizmom: "Samo sam se pobrinuo da pijem galon vode svaki dan, ali nakon toga, približavajući se kraju, moje je tijelo trebalo hranu i neku vrstu hrane". Kazao je i da ga je sve umorilo te je istakao da je bio dirnut kad je vidio sve spasilačke timove koji su ga tražili.

Dodao je da vjerovatno neće ići u divljinu neko vrijeme: "Pješačio sam vjerovatno dosta za cijeli ostatak godine".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije