Bh. spasioci uspješno prošli obuku u Antaliji: 'Vratit ćemo se kući kao još bolje opremljen tim'

0
AA
Bh. spasioci uspješno prošli obuku u Antaliji: 'Vratit ćemo se kući kao još bolje opremljen tim'
Foto: Anadolija / Tim spasilaca iz BiH u Antaliji

Tim spasilaca iz Bosne i Hercegovine koji je učestvovao u akcijama spašavanja nakon razornih zemljotresa koji su početkom februara ove godine pogodili Tursku, prošao je obuku u turskoj Antaliji u oblasti podvodnih i nadvodnih akcija traganja i spašavanja.

Jedinica Gorske službe spašavanja Novi Grad Sarajevo prethodno je proširila znanja i vještine na obukama koje su u Bosni i Hercegovini 2019. godine organizirali Uprava za vanredne situacije (AFAD) i turska Fondacija za humanitarnu pomoć IHH pod rukovodstvom Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA).

Tim spasilaca iz Bosne i Hercegovine, koji je osam dana učestvovao u naporima potrage i spašavanja u zemljotresom pogođenom Hatayu u februaru, učestvuje u raznim obukama kako bi poboljšali sposobnosti i vještine u oblasti spašavanja ljudskih života.

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

Tim od 14 spasilaca iz BiH ovaj put je stigao u Antaliju gdje su prošli obuku IHH-ovog tima o podvodnim i površinskim aktivnostima potrage i spašavanja.

Bh. spasioci su također tokom osam dana teoretskih i praktičnih kurseva na plaži Konyaalti i u moru uspješno završili obuku poznatu kao "čovjek žaba", odnosno ronilac opremljen gumenim odijelom, posebnom maskom, ručnim i nožnim perajama te bocama s komprimiranim zrakom.

Bh. spasioci nakon povratka iz Turske: Osam dana smo efektivno radili 24 sata, nije lako govoriti...

Bh. spasioci nakon povratka iz Turske: Osam dana smo efektivno radili 24 sata, nije lako govoriti...

Tim iz BiH je na kraju obuke dobio certifikate, a stekli su i vještine u oblastima kao što su aktivnosti u podmorskoj potrazi i spašavanju, intervencije u slučajevima utapanja i prikupljanje dokaza na moru.

Nakon obuke na moru, tim spasilaca je nastavio aktivnosti na branama, rijekama i kanjonima i specijalizirao se posebno za aktivnosti traganja i spašavanja ispod i iznad vode.

Podrška TIKA-e

Vođa i trener IHH tima za potragu i spašavanje u Antaliji Ali Uygur kazao je da su od 2019. godine, pod pokroviteljstvom TIKA-e putovali u Bosnu i Hercegovinu na obuku devet puta kao tim za traganje i spašavanje.

Uygur je naveo da su timu Gorske službe spašavanja Novi Grad Sarajevo pružili razne obuke, kao što su urbana potraga i spašavanje, potraga i spašavanje u prirodi i potraga i spašavanje u vodi.

Dodao je da je ovaj put tim spasilaca iz BiH stigao u Antaliju kako bi dodatno razvili vještine i znanja u oblasti potrage i spašavanja u vodi.

Podsjetio je da su u Hatayu nakon zemljotresa u februaru radili sa timom iz Bosne i Hercegovine, dodajući da su sa bh. timom uspjeli spasiti mnogo ljudi iz ruševina.

"Organizirali smo u Antaliji za bh. tim obuku ronjenja, obuku 'čovjek žaba' i podvodno i nadvodno traganje i spašavanje. Ove obuke će im sigurno biti važno iskustvo", kazao je Uygur.

Istakao je da su prirodne katastrofe u svijetu i u Turskoj u porastu zbog klimatskih promjena.

Uygur je kazao da je potrebno mnogo više timova za potragu i spašavanje protiv eventualnih katastrofa, pa su stoga intenzivirali i aktivnosti obuke.

Dodao je da nastavljaju sa obukama u mnogim zemljama svijeta, napominjući da raste i broj volontera koji žele pomoći u slučaju katastrofa.

Prošli brojne obuke

Fahrudin Dobrača, vođa tima Gorske službe za spašavanje općine Novi Grad Sarajevo, izjavio je da su i ranije prošli mnoge obuke u Bosni i Hercegovini i Turskoj.

"Postali smo bratski tim sa IHH timom. Izgradili smo baš blisko prijateljstvo. Radili smo zajedno i tokom zemljotresa u Turskoj. Došli smo sada u Antaliju da se dodatno obučimo u moru. Sa obukom koju smo ovdje prošli vratit ćemo se u Bosnu kao još bolje opremljen tim", rekao je Dobrača.

Podsjetio je da su drugog dana nakon zemljotresa u februaru stigli u Hatay te da su uspjeli spasiti mnoge ljude iz ruševina zajedno sa ekipom IHH.

Elma Mustafić, također iz bh. tima, kazala je da je obuka koju su prošli u Antaliji bila veoma korisna.

"Stekli smo nove vještine i naučili nove tehnike od IHH tima. Sada ćemo moći učestvovati u naporima potrage i spašavanja ne samo u prirodi i urbanim sredinama, već i u vodi", kazala je Mustafić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije