Spašavanje dječaka iz pećine: Počela snažna kiša, objavljen plan izvlačenja

Radiosarajevo.ba
Spašavanje dječaka iz pećine: Počela snažna kiša, objavljen plan izvlačenja
Rano jutros po srednjoeuropskom vremenu počela je operacija spašavanja 12 dječaka koji su već danima zarobljeni duboko u utrobi tajlandske pećine.

Operacija će trajati satima, a moguće i danima. Riječ je o jako rizičnom poduhvatu kojim će se dječake, jednog po jednog, izvlačiti uz pomoć profesionalnih ronioca.

U akciji već danima učestvuje i danski ronilac srbijanskog porijekla Ivan Karadžić. Kaže kako je jako umoran i da jedva spava.

Tajlandska vlada objavila je grafiku kako bi trebala izgledati akcija spašavanja. Na svom ju je Twitter profilu objavio BBC-jev dopisnik Nick Beake. Kako se vidi, dječaci će cijelo vrijeme koristiti konopac. Na nekim uskim dijelovima uz pomoć ronioca će skinuti boce s kisikom te će se provući kroz prolaz.

CNN-ov reporter kaže kako postoje neki "zabrinjavajući trendovi" što se tiče posljednjih satelitskih snimaka iznad sjevernog Tajlanda.

"Čini se da dolazi više kiše iz sjevernog Laosa", kaže. Najviše će kiše pasti u večernjim satima.

Cijelu sedmicu ulaz u pećinu, piše BBC, pun je novinara, volontera i članova porodice dječaka. No u nedjelju ujutro po našem vremenu svi su zamoljeni da odu dalje od ulaza. Bilo je jasno da se nešto događa. Narongsak Osotthanakorn, voditelj operacije spašavanja i lokalni guverner, tada je potvrdio da će 18 ronioca krenuti u spašavanje.

"Ovo je Dan D", rekao je.

''Potvrđujem da smo spremni za današnju operaciju'', kazao je u nedjelju prije početka operacije Narongsak Osotthanakorn, guverner pokrajine Chiang Rai koji predvodi operaciju spašavanja.

''Vrijeme je dobro. Razina vode je prihvatljiva. Ronioci su spremni. Dječaci su tjelesno, emocionalno i mentalno spremni za izlazak", dodao je.

Svakog dječaka iz pećine će izvesti dva ronioca jednog po jednog, kazao je Narongsak.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije