Španski političar upucan u lice usred bijela dana u Madridu

0
Radiosarajevo.ba
Španski političar upucan u lice usred bijela dana u Madridu
Foto: EPA - EFE / Madrid

Alex Vidal-Quadras je pogođen metkom u glavu oko 13.30 sati u ulici Nunez de Balboa, u dobrostojećoj četvrti centralnog Madrida, te je prevezen u bolnicu. Hitna služba je priopćila da je metak probio lice u području usta. Izvan je životne opasnosti.

Policija je javila da provodi istragu te da zasad nije nikoga uhapsila.

Novinska agencija EFE, pozivajući se na neimenovane izvore iz istrage, izvijestila je da policija traži vozača motora s crnom kacigom koji je vjerovatno pucao iz pištolja Parabellum, poznatog kao Luger, s 9-milimetarskim kalibrom.

Prvomajski praznici u BiH: Provjerili smo kakve su trenutne cijene mesa

Prvomajski praznici u BiH: Provjerili smo kakve su trenutne cijene mesa

Prema izvorima iz policije, sve upućuje na to da je napad bio planiran i da ga je izveo profesionalac. Motiv za sada nije poznat.

Bivši političar je ranjen dok je sjedio u svom automobilu i spremao se da krene, što ukazuje da ga je napadač čekao ondje, javila je španska javna televizija TVE.

Španski premijer Pedro Sanchez: Pomagat ćemo Ukrajini dok se mir ne vrati u Europu

Španski premijer Pedro Sanchez: Pomagat ćemo Ukrajini dok se mir ne vrati u Europu

Vidal-Quadras je bio vođa unionističke Narodne stranke u Kataloniji, autonomnoj pokrajini čija vlada teži nezavisnosti, a stranku je napustio 2014. zbog neslaganja sa stranačkim vodstvom. Tada je prešao u Vox, novoformiranu desnu stranku koja se također snažno protivi pokušaju odcjepljenja Katalonije. Nije poznato je li napad na njega povezan s politikom.

Predsjednik opozicijske Narodne stranke (Partido Popular) Alberto Nunez-Feijoo zatražio je hitnu istragu i hapšenje počinitelja. To isto je zatražio i Voxov vođa Santiago Abascal, koji je na konferenciji za medije rekao da je Vidal-Quadras izvan životne opasnosti. Katalonski premijer Pere Aragones mu je preko društvene mreže X, poželio što brži oporavak.

Događaj se zbio na dan kada su Španska socijalistička radnička stranka (PSOE) i stranka Zajedno za Kataloniju (JxCAT), bivšeg katalonskog premijera u egzilu Carla Puigdemonta, postigle sporazum o zakonu o amnestiji.

Tim zakonom, koji bi trebao biti izglasan u parlamentu idućih dana, bit će oprošteno organiziranje zabranjenog referenduma o neovisnosti Katalonije iz 2017, čime bi se Puigdemont mogao vratiti iz Belgije.

Pedro Sanchez je tim sporazumom dobio neophodnu podršku stranke JxCAT za formiranje španjolske lijeve vlade iduće sedmice. Vox i Narodna stranka žestoko se protive uvođenju tog zakona tvrdeći da bi oprost mogao potaknuti katalonsku vladu na novi pokušaj odcjepljenja. Napadi vatrenim oružjem na španske unionističke političare bili su česti od 1959. do 2011. kada je bila aktivna baskijska separatistička oružana skupina ETA, koja se u međuvremenu raspustila.

Stranke koje podržavaju nezavisnost Baskije također podržavaju Sancheza u formiranju lijeve koalicijske vlade. Sanchezovim socijalistima je preostalo još postići samo sporazum s umjerenom Baskijskom nacionalističkom strankom (PNV) da bi imali potrebnu natpolovičnu podršku od 176 zastupnika u parlamentu s 350 mjesta, piše Fenix.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije